Liten politibåt
Den nye patruljebåten er godt synlig på vannet og blir et viktig bidrag i det forebyggende arbeidet på sjøen.
FotoHaakon Stensrud / Politiet

Seksjonsleder Truls Nygaard Djupvik i Politiets Fellestjenester forteller at den nye båten er det nyeste tilskuddet i norsk politi sin maritime kapasitet. Politiet skal på sikt ha fire båtsegmenter til ulik bruk på sjøen.

Båten er del av politiets mobile arbeidsplasskonsept, og det er mye teknisk utstyr som skal på plass. Det er Politiets IT-enhet som leverer IT- løsningene i politiets båter. Den første nye patruljebåten er nettopp sjøsatt i Øst politidistrikt.

Et løft for sjøtjenesten

Sjøtjenesten i Øst politidistrikt har testet båten i ulike brukssituasjoner og politiførstebetjent Rune Vold Persen, som er ansvarlig for sjøtjenesten i Follo, er svært godt fornøyd.

– Dette er en veldig anvendelig politibåt. Den oppleves trygg på vannet og gir fin respons. For oss er det er et løft å få båt med kahytt. Nå kan vi prate sammen også når vi ligger i fart, og vi kan ha flere dager på sjøen i dårlig vær, forteller Vold Persen.

Liten politibåt
Den nye patruljebåten har kahytt. – Det gjør at sjøtjenesten blir mindre sårbare for dårlig vær, forteller Rune Vold Persen i Øst politidistrikt.
FotoHaakon Stensrud / Politiet

Fortsetter å utvide politiets maritime kapasitet

Politidirektoratet (POD) ga i 2021 PFT i oppdrag å skaffe standardiserte båter for politiets sjøtjeneste. Gjennom samarbeid med erfarne båtførere i politiet og egne interne fagressurser, ble det utarbeidet et konsept som skal styrke politiets operative evne i maritimt miljø. Politiets maritime kapasitet er planlagt inndelt i fire segmentene:

  • Beredskapsbåt på tilhenger
  • Liten patruljebåt under 8 meter (den nye båten)
  • Mellomstor patruljebåt mellom 8 og 15 meter (levert i 2023)
  • Stor patruljebåt over 15 meter

PFT vil sammen med brukerne fortsette videreutvikling av det nye konseptet.

Om den nye patruljebåten:

Den nye båten er av typen "Vector 85 PRO" fra Vector ProBoat AB 

  • Båten er 7,98 m lang
  • Plass til besetning på to, samt fire passasjerer
  • Motorytelse 2 x 200 hk