Etter at barne- og ungdomskriminaliteten sank under pandemiårene økte antall anmeldelser med personer i alderen 10-17 år i 2023. For de i alderen 10-14 år har den registrerte kriminaliteten økt også sammenlignet med årene før pandemien.

For de i alderen 15-17 år er antall anmeldelser på nivå med 2019. Fortsatt er det slik at omlag 97% av barn og unge i alderen 10-17 år ikke er registrert med kriminalitet. Rapporten viser en økning i antall anmeldelser for vold for 10-14-åringene, og for vinningslovbrudd. De fleste anmeldelser for fysisk vold er for kroppskrenkelse, og de mest alvorlige voldssakene utgjør en liten andel av anmeldelser for fysisk vold.

-Når barn og unge utfører kriminalitet får det store konsekvenser for både utsatte, utøverselv og samfunnet. Politiet prioriterer å være tilstede for å forhindre vold og rekrutteringtil kriminelle nettverk, sier politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt.

Rapporten viser situasjonsbildet og kriminalitetsutviklingen blant unge i Oslo. Den ble presentert på SaLTo-konferansen 8. mai, som samler politi, SaLTo-koordinatorer i bydelene og Velferdsetaten, utdanningssektoren og andre som jobber med barn og unge i Oslo.

Flere registrert for gjentatt kriminalitet
Antall unge som er registrert for gjentatt kriminalitet har økt i 2023. 217 personer er registrert med fire eller flere forhold. Dette er noen flere enn det har vært de siste årene. En gruppe på 49 personer er registrert for 10 eller flere forhold.

Det er en betydelig overvekt av gutter som anmeldes, og spesielt i aldersgruppen 15-17 år. Vold er den største lovbruddskategorien blant gutter, etterfulgt av vinning. For jenter 10-17 år utgjorde butikktyveri en stor andel av anmeldelsene i 2023. Dette var enda tydeligere for jenter i alderen 10-14 år.

-Forebygging er et felles ansvar, både i enkeltsaker og på systemnivå i et tett tverretatlig samarbeid. SALTO-rapporten som presenteres i dag gir oss et godt kunnskapsgrunnlag for hvordan vi sammen kan snu utviklingen innenfor de områdene hvor vi ser det er store utfordringer, sa Jane Bechmann Dahl, enhetsleder for forebygging i Oslo politidistrikt.

Vedlegg: Salto rapporten 2023.pdf