− Velferdsstaten er i stor grad finansiert gjennom skatter og avgifter på inntekter. Skattekriminalitet bidrar til å undergrave vårt økonomiske system og kan føre til betydelige samfunnsøkonomiske tap. Dette er en trussel mot fellesskapets verdier som må ta tas på alvor, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.            

Satser på samarbeid

Skatteetaten er en viktig samarbeidsaktør for politiet. Behovet for styrket innsats i oppfølgingen av skattekriminalitet forsterkes av at kriminelle nettverk tar i bruk legale selskapsstrukturer for å begå økonomisk kriminalitet og hvitvaske kriminelt utbytte.

− Det er av stor betydning at alvorlige lovbrudd som avdekkes av Skatteetaten anmeldes til politiet, og at politiet har kapasitet til å følge opp anmeldelsene på en tilfredsstillende måte. Den økende trusselen fra organiserte kriminelle nettverk viser at samarbeidet med Skatteetaten også er viktig for bekjempelse av organisert kriminalitet, sier Bjørnland.

Oppstart til høsten

En egen prosjektgruppe med representanter fra de involverte politidistriktene vil bli etablert under Økokrims ledelse med oppstart i løpet av høsten, og vil få ansvar for oppfølging av anmeldelser fra Skatteetaten.

− Vi er svært positive til at arbeidet med anmeldelser fra Skatteetaten organiseres annerledes enn tidligere. Hele tilliten til skattesystemet er basert på at unndragelser får konsekvenser, og prøveprosjektet viser at vi tenker nytt i måten vi bekjemper økonomisk kriminalitet på, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Prøveprosjektet innebærer at Økokrim vil være mottaker av alle anmeldelser fra Skatteetaten som i dag ville gått til Oslo politidistrikt og Øst politidistrikt.

− Politiet og påtalemyndigheten har over flere år ikke hatt mulighet til å prioritere etterforsking av alvorlig skattekriminalitet i tilstrekkelig grad. Vi forventer at dette vil bidra til et kvalitetsløft for etterforskning, påtalebehandling og iretteføring av saker relatert til skattekriminalitet, og at vi i større grad vil evne å se dette i sammenheng med annen alvorlig kriminalitet, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.