Det var tidligere i vår at a-krimsenteret i Nordland kontrollerte en privatadresse i Vesterålen, der det var registrert omfattende håndverksarbeid på en enebolig. A-krimsentret aksjonerte etter informasjon fra Fair Play Bygg om pågående ulovligheter.

- På byggeplassen traff vi flere arbeidstakere som utførte arbeid, men hverken de eller virksomheten de arbeidet for var registrert i pliktige registre, forteller Kurt Kolvereid Jacobsen, senterleder for a-krimsenteret i Nordland.

Politiet ble koblet på og tiltak ble raskt iverksatt.
- Med bakgrunn i a-krimsenterets funn, opprettet politiet en straffesak og kommunen reagerte raskt med å pålegge umiddelbar stans i arbeidet på byggeplassen, forteller politiadvokat Vilde Juliussen.

Politiet, Skatteetaten og a-krimsenteret ser alvorlig på saken som etterforskes som grovt skattesvik.
- I tett samarbeid med Skatteetaten har politiets videre undersøkelser avdekket at firmaet ikke er registrert i Norge, og at de derfor heller ikke har innberettet omsetning og betalt pliktige skatter og avgifter, sier Juliussen.

Huseier gjøres delvis ansvarlig

Politiet etterforsker også huseier/tiltakshaver for medvirkning til grovt skattesvik for å ha kjøpt såkalt "svart tjeneste".

- Representantene for det utenlandskregistrerte firmaet har nå forlatt landet, men politiet etterforsker saken gjennom internasjonalt politisamarbeid, sier Juliussen.

Arbeidet fremstår som helsvart arbeid ved at det utenlandske firmaet ikke var registrert i Norge. I etterkant har Skatteetaten, som også har utvidet sin kontroll, tvangsregistrert firmaet i Norge. Skatteetaten har også sikret arrest for i overkant av 150 000 kroner.

- I lys av de utfordringer som byggebransjen i dag står overfor, er det bekymringsverdig at huseiere får utført helsvart arbeid av utenlandske virksomheter. Slike lovbrudd er svært konkurransevridende og undergraver de seriøse aktørene som etterlever regelverket, sier Juliussen.

 

Tips til forbrukere
Hva du bør gjøre før du velger håndverker: 

  • Velg seriøse virksomheter. Som kunde har man et ansvar for å gjøre egne undersøkelser før man kjøper tjenester. Man kan ikke bare anta at en virksomhet er lovlig. Typisk for useriøse eller ulovlige bedrifter er at de gjerne priser seg billigere enn andre aktører som opererer i tråd med lovverket.
  • Ta en grundig sjekk av bakgrunnen til dem som skal jobbe hos deg. Sjekk for eksempel i Brønnøysundregisteret om firmaet er registrert som selskap i Norge. På denne måten kan du enkelt avklare om firmaet har lov til å operere i Norge.
  • Sjekk om virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret.   
  • Få et skriftlig tilbud på arbeidet som skal utføres, og avtal på forhånd til hvilken pris. Da står du sterkere i reklamasjons- og klagesaker.   
  • Be om og sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt virksomheten  
  • Be om faktura slik at du har en bekreftelse på hva du betaler for.   
  • Betal via bank. Når man betaler for tjenester via bank, blir det vanskeligere å unndra skatter og avgifter.   
  • Sjekk at arbeidstakere bærer HMS-kort. 

www.handlehvitt.no finner du nyttige tips til hva du som forbruker kan se etter før du inngår avtale. Du finner også gode råd og en veileder for hvordan velge håndverker på skatteetaten.no/tettpa