11 personer ble mandag pågrepet i flere politidistrikt siktet for grov narkotikakriminalitet, og for å være en del av en organisert kriminell gruppe. Personene er begjært overlevert til spanske myndigheter, gjennom en Europeisk arrestordre.

– Bakgrunnen er et lengre etterforskningssamarbeid med flere land mot et kriminelt nettverk. Etterforskningen har nå kommet så langt at spanske myndigheter har begjært de personene i nettverket som oppholder seg i Norge overlevert for straffeforfølgning der, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen ved Kripos.

Europeisk arrestordre er en avtale mellom en rekke europeiske land, som Norge ble med på i 2019. Kort fortalt er det en annerkjennelse av de andre lands rettsavgjørelser, der vi plikter oss til å overlevere egne borgere dersom vilkårene er oppfylt. Samtidig er de andre landene forpliktet dersom Norge utsteder en slik arrestordre mot deres borgere.

– Flere av de siktede er kjent for politiet fra tidligere, noen av dem for alvorlig kriminalitet. Spansk politi mener de inngår i et større nettverk som har samarbeidet om grov narkotikakriminalitet, sier Perminow Stenersen.

De siktede vil bli begjært varetektsfengslet i påvente av behandling av overleveringsbegjæringene.

– I politiets trusselvurdering for 2024 framhever vi at trusselen fra organiserte kriminelle nettverk er betydelig og økende, blant annet på grunn av grensekryssende samarbeid. Vi har hatt et godt samarbeid med spansk politi i denne etterforskningen, og saken viser at internasjonalt politisamarbeid er avgjørende for at vi og andre land skal komme i mål med etterforskningene mot profesjonelle, organiserte kriminelle nettverk, sier sjef Kripos, Kristin Kvigne.

Av hensynet til taushetsplikten knyttet til den spanske etterforskningen, kan vi ikke uttale oss ytterligere om denne etterforskningen eller nettverkets virksomhet på nåværende tidspunkt.

Det er Policia nacional som etterforsker saken, og må uttale seg om detaljene i etterforskningen. Kripos har ikke anledning til å gi intervjuer om saken mandag kveld.