- Politiet etterforsket saken med høy intensitet og prioritet, men hadde innledningsvis svært lite å gå på, og etterforskningen klarte ikke avdekke hvem som sto bak, sier politiadvokat Ingrid Hærem.

I 2021 fikk norsk politi tilgang på materiale fra den krypterte meldingstjenesten SkyECC, som politiet mener i all hovedsak ble brukt av kriminelle som hadde behov for sikker kommunikasjon.

- I 2023 ble vi kontaktet av Kripos, som i forbindelse med gjennomgang av materialet hadde kommet over samtaler som fremsto å omhandle hendelsen på Furuset i 2020, og vi gjenopptok etterforskning av saken, sier Hærem.

Etterforskning og påtale i enhet øst har i denne saken samarbeidet med Kripos om identifisering av brukeren i Norge, og kartlegging av planleggingen og gjennomføringen.

Konflikt mellom kriminelle aktører

Bakgrunnen for skytingen var en konflikt om narkotika mellom kriminelle miljøer. En av bakmennene satt i Marokko og planla sammen med en aktør i Norge hvordan de skulle hevne seg på noen i et annet kriminelt miljø. En mann i 30-årene i Norge var med å planlegge og organisere, og skaffet en annen person som skulle gjennomføre planen.

Mannen i Norge viste den andre personen leiligheten han skulle skyte mot, men han endte med å skyte inn i feil leilighet. Han som avfyrte skudd fremstår innleid og er ukjent for politiet. Hendelsen fremstår å ha hatt til hensikt å være en trussel, ikke et drapsforsøk.

- Politiet ser svært alvorlig på skyting i det offentlige rom, da det har stort skadepotensiale og kan risikere å ramme uskyldig tredjepart. Derfor har vi høy prioritet på å oppklare disse sakene, sier politiadvokat Hærem.

Saken oppklart i 2023

Med tilgang på materialet fra SkyECC klarte politiet å oppklare denne saken og resultatet ble tiltale mot mannen i 30-årene for medvirkning til grove trusler og medvirkning til grov ulovlig bevæpning på offentlig sted.

Retten fant at utgangspunktet for straff for å ha medvirket til skytingen var fengsel i ett år og seks måneder. Mannen er tidligere domfelt i 2022 for å ha skutt en mann på en parkeringsplass på Mortensrud, og siden skytingen på Furuset i 2020 ble begått før denne dommen, ble mannen dømt til fengsel i ni måneder i mai i år.

Han er i tillegg dømt til å betale oppreisning til de fornærmede i saken, som etter nesten fire år endelig fikk svar på hva som skjedde og kunne legge hendelsen bak seg. Dette er mannens fjerde dom for skyting i det offentlige rom.

- Denne dommen viser at politiet kan oppklare saker også etter lengre tid, og at de som begår alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt blir tatt og straffet, sier politiadvokat Hærem.

 

Rettens saksnr. 24-011233MED-TOSL/05

Dommen er rettskraftig.

 

Om SkyECC

SkyECC var en kanadisk tjeneste eid av selskapet Sky Global. Tjenesten ble levert på mobiler og gjorde det mulig å kommunisere kryptert med SMS, lyd- og bildemeldinger. Telefonen kunne utelukkende brukes til å kommunisere via Sky ECC, ikke til andre formål. Alle brukere fikk en egen ID som bestod av seks bokstaver eller tall, og man kunne også lage egne profilnavn. I perioden 2019 til 2021 hadde tjenesten om lag 170 000 brukere, og ca. 1 250 av disse var i Norge. Plattformen ble lagt ned etter en internasjonal politiaksjon i mars 2021.