Det er allerede et godt samarbeid mellom norsk og svensk politi på mange områder, blant annet når det gjelder etterretning og deling av informasjon, men kriminalitetsbildet knyttet til de svenske gjengkriminelle og koblingen mellom norske og svenske kriminelle nettverk er alvorlig. Det er derfor viktig at politiet iverksetter alle relevante tiltak for å forebygge og bekjempe utviklingen, blant annet gjennom mer synlig politi i områdene som benyttes av de kriminelle i grenseområdene.

– Norsk politi har tatt initiativ til at vi kan få etablert et mer langvarig samarbeid om felles patruljevirksomhet med svenskene. Sampatruljeringen må skje innenfor gjeldende regelverk, noe som i praksis innebærer at det først og fremst vil skje på svensk side, men det vil også kunne være tilfeller hvor svensk politi vil bistå i operasjoner og patruljevirksomhet på norsk side, kommenterer seksjonssjef Torgeir Haugen i Politidirektoratet.

Han legger til at bevæpningsspørsmålet utfordrer en fast patruljering på norsk side. Svensk politi vil ikke opptre ubevæpnet i en slik sammenheng. Dersom svensk politi skal patruljere sammen med norsk politi i Norge fordrer det at norsk politi er midlertidig bevæpnet på det aktuelle tidspunktet.

Treffer i første omgang Trøndelag og Innlandet

Tiltaket treffer alle politidistrikt med grense mot Sverige, men i første omgang er det Trøndelag og Innlandet politidistrikt som vil starte planleggingen av felles patruljering i samarbeid med lokalt svensk politi.  

Det må inngås en konkret avtale som fastsetter de nærmere detaljene for samarbeidet og avtalen skal godkjennes av de sentrale politimyndighetene i begge land før sampatruljeringen kan iverksettes.