I juli 2023 startet Kripos etterforskningen av et drapsforsøk på en norskregistrert seilbåt i Atlanterhavet. Det var to norske statsborgere om bord i båten. Underveis i etterforskningen ble det gjort funn som tydet på at de skulle smugle narkotika med båten.

– Det var da naturlig å opprette en narkotikaetterforskning, der vi etter hvert så konturene av et nettverk med flere norske aktører i sentraler roller, som har smuglet kokain fra Sør-Amerika til Europa med seilbåter, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen ved Kripos.

Flere av aktørene hadde tilhold i Spania, og det ble derfor startet et samarbeid med spansk politi, blant annet ved bruk av norsk sambandspersonell som i Spania.

­– Det var flere likheter med en pågående etterforskning i Spania, der Policia Nacional samarbeidet med National Crime Agency (NCA) i Storbritannia. Mye tydet på at det var samme kriminelle nettverk, og etterforskningssamarbeidet ledet til et beslag av 1,5 tonn kokain ved Martinique i slutten av 2023. Samtidig ble åtte personer pågrepet av spansk politi i forbindelse med dette beslaget, sier Perminow Stenersen.

Etter dette beslaget fortsatte etterforskningen mot nettverket, og ledet til pågripelse av til sammen 52 personer i en rekke land. Blant disse er det pågrepet 12 nordmenn i Norge på bakgrunn av arrestordre fra spansk politi. Seks av disse er så langt overlevert til Spania. I tillegg ble to norske borgere pågrepet i Colombia, og to norske borgere ble pågrepet i Spania. Det er også en tidligere norsk statsborger som er pågrepet i Spania.

– Politiet mener det er grunn til å mistenke nettverket for å ha smuglet meget store kvanta med narkotika over tid. Siden denne etterforskningen ledes av spansk politi, kan vi på nåværende tidspunkt ikke gå nærmere inn på detaljene i etterforskningen, sier Perminow Stenersen. 

Politiadvokaten er dessverre ikke tilgjengelig for intervjuer i helgen.