Slik skal politiet bekjempe trusselen fra de kriminelle nettverkene
Stortinget har gjennom revidert nasjonalbudsjett besluttet en varig tildeling til politiet til økt innsats mot organisert kriminalitet og kriminelle nettverk. Politiet legger nå opp til en nasjonal innsats for å ta ned denne samfunnsskadelige trusselen.
– Når vi nå setter disse pengene i arbeid, er det viktig at vi hele tiden holder blikket fast rettet på trusselen, nemlig alvorlig og samfunnstruende kriminalitet som rammer våre fellesverdier. For å komme på offensiven og ta ned trusselen må vi innrette innsatsen på en måte som virker i hele landet. Det krever at politidistrikt og særorgan i større grad enn før jobber som ett lag og jobber effektiv, målrettet og langsiktig, uavhengig av distriktsgrenser og enheter, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.
Trusselen fra organisert kriminalitet aldri har vært høyere i Europa, og den er også betydelig i Norge. Trusselen fra transnasjonale kriminelle nettverk med profittdrevet og voldelig aktivitet vurderes som samfunnstruende.
Deles i fire
Tildelingen fra Stortinget skal benyttes til økt kapasitet innen etterforskning og påtale, inndragning, etterretning og innhenting. Politidirektoratet har delt tildelingen i fire:
- Alle politidistrikt er gitt en basistildeling for å styrke deres evne til å håndtere saker knyttet til kriminelle nettverk. Fagmiljøene i politidistriktene skal bestå av en hensiktsmessig sammensetning av kapasiteter innen etterretning, innhenting, etterforskning, pengesporetterforskning, inndragning og påtale. Alle politidistrikter må være forberedt på å bidra inn i nasjonale etterforskinger.
- Det er gitt særskilt tildeling (i tillegg til basistildelingen) til de politidistriktene som anses særlig berørt av prioriterte kriminelle nettverk. Disse politidistriktene forventes å bygge ytterligere kapasitet og kompetanse for mer konsentrerte spesialistmiljøer som skal bidra i nasjonale etterforskinger.
- Det er tildelt midler for å særskilt styrke Kripos, Økokrim, PHS og nasjonale bistandsressurser i Oslo politidistrikt. Oslo politidistrikts nasjonale bistandsressurser forventes å øke kapasitet til bidrag i hele landet. Økokrim forventes å styrke sin bistand til finansiell etterforskning, hvitvasking og inndragning knyttet til organisert kriminalitet og kriminelle nettverk. PHS styrkes for å ivareta kompetanseheving gjennom relevante etter- og videreutdanninger. Kripos styrkes for å øke evnen til å etterforske egne saker.
- Tildelingen skal benyttes til investering i teknologi som direkte understøtter innsatsen mot kriminelle nettverk.
Politidirektoratet og Riksadvokaten er eiere av innsatsen, og setter de overordnede mål og rammer.
Kripos og Økokrim får større ansvar enn tidligere knyttet til innsatsen mot kriminelle nettverk, og skal nå ha en koordinerende rolle. En del av Kripos ansvar er også, på direktoratets vegne, å følge opp innsatsen i hele landet.
– Nå bygger vi videre på satsingen mot kriminelle nettverk med mål om å gjøre Norge til et særs lite
attraktivt sted å drive med alvorlig kriminalitet, både for de som allerede er etablert, men også mot internasjonale nettverk som kan tenkes å flytte virksomheten sin hit. Samtidig må vi samarbeide internasjonalt med andre land for å gå etter bakmennene som styrer den kriminelle verdikjeden i Norge fra utlandet, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne.
Styrker beredskapen og den totale samfunnssikkerheten
Målet med innsatsen er å bekjempe de kriminelle nettverkenes evne og mulighet til å få fotfeste i Norge. Oppdagelsesrisikoen for bakmenn og nøkkelpersoner skal være høy, samtidig som politiet skal forebygge rekruttering og etablering av kriminelle nettverk.
– Innsatsen skal også skal styrke beredskapen mot organisert kriminalitet og slik styrke den totale samfunnssikkerheten, sier Kvigne.
– Det er avgjørende at vi tar økonomisk profitt ut av den organiserte kriminaliteten uavhengig av hvilken kriminalitet de bedriver. Inndragning og arbeidet mot hvitvasking blir derfor svært viktig i arbeidet mot nettverkene. De skal ikke tillates å undergrave våre samfunnsstrukturer, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.
Internasjonalt samarbeid og tverrsektoriell innsats og samhandling
Mye av kunnskapen om kriminelle nettverk kommer fra internasjonal politiinnsats. Mange av de større sakene har sitt utspring i utlandet og relevante aktører har betydelige internasjonale knytninger. Innsatsen kan derfor ikke basere seg utelukkende på innhenting eller etterforskning utført av norsk politi alene.
For å bekjempe den organiserte kriminaliteten kreves det også samarbeid og tverrsektoriell innsats. Informasjonsdeling og gode kunnskapsgrunnlag er avgjørende for myndighetenes samlede innsats mot kriminelle nettverk.
Dette krever samarbeid med øvrige etater i justissektoren, mellom kontrolletater og næringsliv, og samarbeid med velferdsetatene.