− Mot slutten av en åremålsperiode er det naturlig å tenke på om tiden er inne for å la noen andre ta over, og jeg mener dette er et godt tidspunkt å slippe til nye krefter, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Gir seg etter 30 år

Bjørnland har hatt en lang og innholdsrik karriere med flere ledende stillinger. I mars avslutter hun karrieren i politiet som landets fjerde politidirektør.

− Det er en veloverveid, men samtidig vemodig avgjørelse. Jeg har vært i politiet siden 1993. Samfunnsoppdraget appellerer veldig sterkt til meg, og har sammen med gode kolleger vært en viktig drivkraft gjennom 30 år, sier Bjørnland.

Et politi i utvikling

De siste seks årene har politiet stått overfor mange utfordringer. Mer alvorlig kriminalitet, en global pandemi og et endret sikkerhetspolitisk landskap som krever at den sivile beredskapen tilpasses en ny tid med et mer alvorlig trusselbilde.

− Å få jobbe med å lede og utvikle politiet i denne perioden har vært en svært givende oppgave. Det har vært en innholdsrik reise hvor jeg har fått tatt del i et fellesskap som utfører en viktig jobb på vegne av samfunnet, sier Bjørnland.

Politidirektøren trekker frem partssamarbeidet som verdifullt i arbeidet med å tilpasse politiet til stadig endrede behov i samfunnet:

− Å jobbe for et godt og tillitsfullt samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene har vært en viktig prioritering for meg og mitt lederskap. Det har gitt meg nyttige tilbakemeldinger og viktige innspill på vegne av de ansatte, og har betydd mye for utøvelsen av rollen min, sier Bjørnland.

Et siste råd for fremtiden

Politidirektøren har igangsatt et arbeid med et faglig råd som er planlagt overlevert til Justis- og beredskapsdepartementet i begynnelsen av 2025. Målet er å gi et kunnskapsgrunnlag for fremtidig politikkutforming. 

− Siden jeg tiltrådte, har jeg vært opptatt av å gi beslutningsstøtte til politisk nivå om den videre utviklingen av politiet. Etableringen av et faglig råd fra politiet er et bidrag for å systematisere dette arbeidet, og er noe jeg ser frem til å levere før jeg trer av. Målet er å legge til rette for å kunne planlegge og prioritere i et lengre perspektiv, noe flere i politiet har uttrykt ønske om, sier Bjørnland.

På spørsmål om hva som står for tur, forsikrer Bjørnland om at innsatsen som politidirektør har hennes fulle oppmerksomhet frem til mars.

− For tiden er jeg fullt fokusert på jobben, og har ikke tenkt for mye på hva jeg vil gjøre videre. Jeg har fortsatt mer å gi, og flere yrkesaktive år igjen, og ser frem til å utforske nye muligheter når den tid kommer, avslutter Bjørnland.

Stillingen som politidirektør utlyses av Justis- og beredskapsdepartementet.