Samhandlingskompetansen mellom kommune og politi

 

– Vi har sett på kriminalitetsbildet og vurdert hvor det er mest hensiktsmessig å sette inn ressursene. Vi har kommet frem til at den beste måten å styrke politikontaktrollen er å ansette en person, som kan være med å utvikle samhandlingskompetansen mellom kommune og politi på prioriterte områder. Dette er områder som rus og psykiatri, personer med risiko for å begå alvorlig voldskriminalitet, mishandling i nære relasjoner, samt kompetanse på omvendt voldsalarm, samtidig som denne personen jobber som etterforsker inn mot de samme problemstillingene i straffesak. Sett opp mot kriminaliteten som skjer, mener vi dette vil være en smart løsning. På den måten kan vi være enda tettere på, og forebygge alvorlige hendelser, sier Siri Fisketjøn Indrebø, driftsenhetsleder for Jæren, Sandnes og Dalane.

Sør-Vest politidistrikt har et prosjekt som favner personer med rus- og psykiatriutfordringer.

- Vi har god erfaring med å følge tett opp personer som er strafferettslig utilregnelige og har voldspotensiale, sier driftsenhetslederen.

Hva som har samhandlingsprioritet vil over tid kunne endre seg, alt etter hva som utfordrer samfunnet og hva som er politiets prioriteringer. Personen vil ikke være knyttet en konkret kommune, men øke samhandlingskapasiteten der det til enhver tid trengs mest.

Etterforskning

Det fulgte ikke med midler ved pålegget fra departementet om å styrke politikontaktordningen.

- Utfordringen er derfor å møte pålegget uten å svekke etterforskningsseksjonen. Vi mener at vi med den nye ordningen vil imøtekomme denne problemstillingen, sier Fisketjøn Indrebø.

Per 1000 innbygger har Dalane-regionen færrest registrert anmeldelser i Sør-Vest politidistrikt. Likevel er det lavere oppklaringsprosent i denne regionen, samt at innbyggerne rapporterer om en større opplevd utrygghet enn i distriktet for øvrig (jamfør Innbyggerundersøkelsen).

– Vi ønsker å styrke etterforskningsavsnittet i Egersund, for å styrke både kompetanse og kapasitet, sier politistasjonssjef i Egersund Elisabeth Helgevold Vorland.

– Politiet tar innbyggernes trygghetsfølelse på største alvor. Politikontakten er en viktig premissleverandør til å formidle informasjon om hva som skjer i kommunene, slik at politipatruljene kan være tilstede der det er behov. Her er samspillet med kommunene og politiet viktig, legger Helgevold Vorland til.

God politikontaktdekning

I dag er politikontaktordningen i Dalane denne:

  • Sirdal og Bjerkreim kommune deler én politikontakt.
  • Lund og Egersund kommune deler én politikontakt.
  • Sokndal kommune har én politikontakt.

– Politiets vurdering er at denne fordelingen fungerer godt. De fleste kommunene og politiet er kommet godt i gang med revidering av samarbeidsavtalene, samtidig som kommunesektorens organisasjon KS og Politidirektoratet har utarbeidet en veileder for kommune- og politisamarbeid, som klargjør sektorenes ansvarsområder og gir en god rollebeskrivelse for hva en politikontakt er, sier Fisketjøn Indrebø.

I tildelingsbrevet står det at en politikontakt som hovedregel skal gis minimum 50 prosent stilling i de tilfeller hvor 100 prosent stilling ikke er hensiktsmessig. Antall kommuner en politikontakt har ansvar for skal vurderes ut fra omfang og størrelse, men som hovedregel skal en politikontakt ha ansvar for inntil tre kommuner. En politikontakt rykker ikke ut hvis noe skjer, det er det de operative mannskapene som gjør.

Per 1000 innbygger har Sokndal, Sirdal og Bjerkreim best politikontaktdekning i Sør-Vest politidistrikt. Det er også god dekning i Eigersund og Lund, sammenlignet med resten av politidistriktet.

– Vi har veldig god tro på den nye løsningen, og tror dette vil være en styrking av politiet i Dalane. Vi mener at vi med denne løsningen vil kunne forebygge alvorlige hendelser på en bedre måte. Vi ser fram til godt samarbeid med både kommunene, andre etater og innbyggerne våre, sier Fisketjøn Indrebø og Helgevold Vorland.