Den lokale trusselvurderingen beskriver i tillegg sentrale drivkrefter for kriminalitet som grunnlag for å vurdere fremtidig utvikling på tvers av ulike kriminalitetsområder det neste året. Den lokale trusselvurderingen er et bidrag til politiets nasjonale trusselvurdering.

– Denne trusselvurderingen gir oss innsikt og kunnskap om de prioriterte kriminalitetsområdene. Det er viktig for oss å dele den informasjonen vi har slik at andre samfunnsaktører kan dra nytte av kunnskapen i sitt forebyggende arbeid og for sitt samfunnsansvar. Forebyggende aktiviteter er ikke bare et ansvar for politiet men også for andre samfunnsaktører vi samarbeider med, sier Rune Otterstad, leder for Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning.  I tillegg er det viktig for oss å dele kunnskap om kriminalitetsutviklingen og trender med innbyggerne slik at de kan ta best mulig valg på egne vegne, tilføyer Otterstad.

Mishandling i nære relasjoner

Politiet forventer at andelen saker knyttet til mishandling i nære relasjoner vil holde seg stabil også det neste året. Samtidig kan trangere økonomiske tider føre til at flere får levekårsutfordringer som vi vet gir økt risiko for å utøve vold.

Kriminelle nettverk

Politiet ser at Innlandet er et attraktivt område for kriminelle nettverk. Det ventes en fortsatt negativ utvikling det neste året i form av økt omsetning av narkotika, hvor Innlandet er aktuelt særlig som transittområde for narkotika som smugles over grensen fra Sverige. Omfanget av svenske kriminelle nettverk sin tilstedeværelse i Innlandet politidistrikt vurderes å være høyt, basert på at de har aktiviteter i store deler av distriktet.

Ungdomskriminalitet

Innlandet har opplevd en negativ utvikling innen alvorlig ungdomskriminalitet slik som vold, ran og seksuallovbrudd de siste årene og den negative utviklingen forventes å vedvare. Risikofaktorer som utenforskap, trangboddhet, familiesituasjonen, psykisk helse og rus påvirker ungdomskriminaliteten i Innlandet. – Mange av disse faktorene ligger utenfor politiets handlingsrom og vil kreve samarbeid mellom flere offentlige instanser dersom kriminaliteten skal kunne forebygges. Derfor har vi også tidligere delt innsikt og kunnskap med aktuelle kommuner slik at de kan sette inn sine forebyggende tiltak, sier Otterstad.

Lokal trusselvurdering 2024 for Innlandet politidistrikt Offentlig.pdf