Nå er den endelige obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet klar.

– Veterinærinstituttets undersøkelser er vanskeliggjort av at mange av hvalens organer var svært råtne. Rapporten konkluderer med at sannsynlig dødsårsak er bakterieinfeksjon – muligens som følge av sår i munnen etter en pinne som satt fast. Pinnen kan også ha ført til at Hvaldimir har hatt utfordringer med å ta til seg næring, og dermed økt infeksjonsfaren. Det er ikke gjort noen funn fra obduksjonen som tyder på at hvalen er skutt., sier Amund Preede Revheim, leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Bakgrunnen for anmeldelsen til politiet var bilder av skader på den døde hvalen. Det er gjort en grundig undersøkelse av hvalen. Som bilder i mediene tidligere har vist ble det funnet flere overfladiske sår i huden i områdene ved bakre brysthule, buk, den ene fremsveiven og ved halefinnen. Sårkantene på disse var ujevne og opprevne, og de tolkes som skader oppstått ved at fugler har hakket hull i huden. På undersiden av hvalen var det to hull i huden. Det ene såret førte gjennom huden og hele spekklageret, men har ikke påvirket indre organer. Sårkanalen fra det andre hullet var under 1 cm dypt. Vurderinger gjort av Veterinærinstituttet og politiets kriminalteknikere er at dette ikke er skuddskader. Røntgen av brystkasse og hodet ble gjennomført uten at det er påvist prosjektiler eller andre metallfragmenter.

– Det er ikke noe i undersøkelsene som tyder på at Hvaldimir er ulovlig avlivet. Politiet ser derfor ingen grunn til å starte etterforskning av hvalens død, og den innkomne anmeldelsen er henlagt, sier Preede Revheim.