1,8 av de 2,4 milliardene er en videreføring av satsingen på politiet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2024.

− Forslaget til statsbudsjett peker på flere viktige prioriteringer, blant annet forebygging og bekjempelse av alvorlig kriminalitet, sier avdelingsdirektør Roger Bjerke i Politidirektoratet.

600 millioner til videreført satsing på bekjempelse av kriminelle nettverk

Politiet fikk 300 millioner i revidert nasjonalbudsjett til styrket innsats mot kriminelle nettverk. Satsingen videreføres med 600 millioner i 2025. 47 millioner av satsingen skal gå til å styrke påtalemyndigheten i politiet.

90 millioner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet

Regjeringen foreslår 90 millioner til styrket innsats mot hvitvasking og korrupsjon. 10 millioner av satsingen skal gå til å styrke påtalemyndigheten i politiet. 

1 772 millioner til å videreføre styrking av grunnfinansieringen

1 200 millioner er en videreføring av tildeling gitt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2024 til økt grunnfinansiering. Midlene går til å opprettholde drift og bemanningsnivå, pensjonskostnader samt sikker og stabil IT-drift av kritiske IT-systemer m.m. 

Midlene til grunnfinansieringen som er foreslått for 2025 skal ifølge regjeringens budsjettforslag blant annet gå til:

  • 75 millioner til håndtering av ankomster fra Ukraina

Regjeringen foreslår 75 millioner til håndtering av asylsøkere fra Ukraina. I 2024 er politiet tildelt om lag 260 millioner til formålet. Forslag til statsbudsjett 2025 vil dermed føre til redusert registreringskapasitet.

  • 232 millioner til økt politibemanning

Regjeringen foreslår at 232 millioner fordeles til politidistriktene for å legge til rette for økt politibemanning, hovedsakelig i de geografiske driftsenhetene. Midlene skal benyttes til at midlertidige politistillinger til registrering av flyktninger overføres til faste politistillinger.

  • 40 millioner til styrking av påtalemyndigheten

I revidert nasjonalbudsjett fikk politiet 80 millioner til styrking av påtalemyndigheten. Regjeringen foreslår at dette videreføres med 40 millioner i 2025.

  • 86 millioner til innsats mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner

Regjeringen foreslår 20 millioner til å legge til rette for å etablere underavdelinger av eksisterende barnehus i Kristiansund og Harstad.

Regjeringen foreslår 20 millioner kroner til å fortsette utrullingen av arbeidsmetodikken RISK i Sør-Vest, Sør-Øst og Nordland politidistrikt.

Regjeringen foreslår videre 46 millioner til økt bruk av omvendt voldsalarm. Dette er en videreføring av styrking i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2024.

  • 20 millioner til norsk-svensk politistasjon

Regjeringen foreslår 20 millioner til Magnormoen politistasjon for å bekjempe grensekryssende kriminalitet og legge til rette for et godt samarbeid med svensk politi.

  • 15 millioner til rytterkorpset og hundetjenesten i Oslo politidistrikt

Regjeringen foreslår 15 millioner til økt operativ evne i rytterkorpset og hundetjenesten ved Oslo politidistrikt.

  • 5 millioner til etablering av hurtigspor

Regjeringen foreslår 5 millioner til Oslo politidistrikt til etablering av et hurtigspor for behandling av straffesaker der gjerningsperson er under 18 år.

  • Økt kontrollaktivitet og forsterket nærvær i nordområdene

Som et ledd i arbeidet mot fremmede staters etterretningsaktivitet er det innført innstramminger i regelverket for russiske fiskefartøy. Regjeringen foreslår 60 millioner til formålet som skal fordeles mellom politiet og PST. 

− Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder flere viktige satsninger som vil bidra til å styrke politiet i en krevende tid, og vi ser frem til den videre behandlingen i Stortinget før endelig budsjett vedtas, avslutter Bjerke.