PST hever terrortrusselnivået i Norge fra moderat til høy som følge av den pågående eskaleringen av konflikten i Midtøsten. Det er først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet.

− PST beskriver en alvorlig og spent situasjon i Midtøsten. Økt sannsynlighet for forsøkt på terror i Norge er en situasjon politiet tar på største alvor, og vi har en rekke tiltak for å trygge befolkningen og sikre en best mulig beredskap, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Forsterker innsatsen

Politiet har over tid hatt flere synlige og ikke-synlige tiltak rettet mot å beskytte jødiske og israelske interesser i Norge.

− Når terrortrusselnivået øker, forsterkes og målrettes politiets innsats i tråd med det oppdaterte trusselbildet. Dette er forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne og respons fra politiet over hele landet, sier Bjørnland.

Eksempler på tiltak er økt etterretning for å kunne målrette politiets innsats, økt tilstedeværelse og patruljering på utsatte steder, kontrollaktivitet på grensen og opp mot konkrete miljøer, samt beskyttelse av arrangementer og folkeansamlinger.

Innfører nasjonal bevæpning

Politidirektøren har besluttet at innsatspersonell over hele landet skal være bevæpnet med virkning fra nå.

− Bevæpning er et tiltak som iverksettes på bakgrunn av det økte terrortrusselnivået i Norge. Beslutningen bygger på at politiet skal kunne kan gå raskere til aksjon ved et eventuelt terrorangrep for å avverge, begrense skadeomfanget eller stanse et pågående angrep, sier Bjørnland.

Tett dialog med PST

Politidirektoratet er i tett dialog med PST rundt utviklingen i situasjonen i Midtøsten og hvordan dette påvirker trusselbildet i Norge.

− Situasjonen kan endre seg på kort tid, og politiet foretar løpende vurderinger for å tilpasse seg endringer i trusselbildet. I tiden fremover vil vi ha økt oppmerksomhet rettet mot at statlige aktører kan bruke kriminelle nettverk for å utføre terrorhandlinger, og hvilke konsekvenser dette får for politiets innsats mot disse miljøene, avslutter Bjørnland.

Invitasjon til pressen

Politidirektøren og assisterende sjef PST vil være tilgjengelig for pressen kl. 1700 i Politidirektoratets lokaler. Det vil bli gitt en kort orientering med mulighet for individuelle intervjuer i etterkant. Lyd fra podiet kan tappes fra vårt anlegg. Ber om at dere tar med XLR-kabel til dette.

På grunn av adgangskontroll bes det om forhåndspåmelding innen kl. 1600 til info.pod@politiet.no. Oppmøte senest kl. 1645. Ta med gyldig presse ID og legitimasjon.