-Formålet med den midlertidige indre grensekontrollen er å gi politiet noen flere verktøy i grensekontrollen, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet Tone Vangen.

Politiet skal prioritere økt årvåkenhet og intensivert informasjonsinnhenting knyttet til det forhøyede trusselnivået, og iverksette relevante tiltak i samhandling med samvirkeaktører. 

-Tiltaket gir økt mulighet for informasjonsinnhenting som grunnlag for målrettet kontroll, for eksempel passasjerdata, sier Vangen. 

Det legges ikke opp til fysisk kontroll av alle reisende. Det er derfor ikke grunn til å tro at grensepasseringer vil ta mer tid enn tidligere. Dersom situasjonen endrer seg eller politiets risikovurderinger tilsier mer inngripende tiltak, vil det vurderes andre tiltak. 

PST vurderer situasjonen som uavklart og i stadig utvikling. De er dessuten kjent med at personer forbundet med angrepet i København har hatt aktivitet knyttet til Norge. 

Den midlertidige grensekontrollen gjelder til i første omgang til 22. oktober klokken 12, med mindre det tas en ny beslutning.