- Politiet i Agder gjennomførte i går, tirsdag, en samtidig, koordinert og omfattende aksjon mot flere personer og på flere adresser i hele Agder. Vi har pågrepet et tosifret antall personer som er mistenkt for å være en del av eller tilknyttet et organisert kriminelt nettverk, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Politiet har siktet flere personer for grov narkotikakriminalitet.

- I forbindelse med etterforskningen som har pågått over tid har politiet foretatt beslag av en ikke ubetydelig mengde narkotika, kontanter og våpen, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Under tirsdagens aksjon ble det gjennomført ransakinger på bopeler og aktuelle adresser. Samtlige siktede er menn over 18 år. Flere er tidligere domfelt for lignende kriminalitet, men det gjelder ikke alle. De pågrepne har bopel og tilhørighet i hele Agder.

12 personer fremstilles for varetektsfengsling

I løpet av tirsdagens aksjon ble 19 personer pågrepet mistenkt for å være en del av eller tilknyttet et organisert kriminelt nettverk. 12 av disse vil bli fremstilt for varetektsfengsling

- Det kan bli aktuelt å fremstille flere personer senere i uken og i tiden som kommer. Samtlige som fremstilles begjæres fengslet på bevisforspillelsesfare. Det gjør vi for å kunne gjennomgå og undersøke beslag og foreta avhør uten at de siktede har mulighet til å påvirke informasjonen som vi skal innhente, sier Kaddeberg Skaar.

- En av de største aksjonene vi har hatt i Agder

Tirsdag holdt Agder politidistrikt pressekonferanse på politihuset i Kristiansand i forbindelse med aksjonen. Der ble det understreket at aksjonen ikke har sammenheng med den forhøyde trusselsituasjonen i Norge.

- Dette er en planlagt aksjon i forbindelse med en etterforskning som politiet i Agder har jobbet med over tid. Dette har vært en av de største aksjonene vi har hatt i Agder noen gang. Politi fra hele Agder har vært involvert med et betydelig antall tjenestepersoner, sier visepolitimester Morten Sjustøl i Agder politidistrikt.

Har brukt øremerkede midler

Politiet i Agder har i de siste to års offentlige trusselvurderinger påpekt at Agder har betydelige utfordringer med organiserte kriminelle nettverk. Dette er ikke et problem som er definert til å være ett sted i Agder. Det gjelder for hele fylket.

Visepolitimester Morten Sjustøl viste til at tirsdagens aksjon kommer som et direkte resultat av revidert nasjonalbudsjett fra i sommer, der politiet i Agder fikk øremerkede midler til bekjempelse av kriminelle nettverk.

- Vi omsatte midlene umiddelbart til etterforskning og etterretning, som nå blant annet har ledet frem til denne aksjonen. Økte tildelinger gir resultater, sier Sjustøl.

25 organiserte kriminelle nettverk

Det er kun få uker siden det var en alvorlig bortføringssak i Kristiansand, som har vært mye omtalt i media. Dette var også en hendelse politiet knytter til organiserte kriminelle nettverk i regionen. På pressekonferansen orienterte derfor etterretningsleder Torgeir Winsnes om situasjonen med organiserte kriminelle nettverk i distriktet i dag.

- Vi har i dag kjennskap til om lag 25 organiserte kriminelle nettverk som er aktive innen en eller flere former for organisert kriminalitet i Agder, sier Winsnes.

Media:

Visepolitimester Morten Sjustøl er talsperson for politiets satsning mot organiserte kriminelle nettverk. Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar er talsperson for tirsdagens aksjon. Etterretningsleder Torgeir Winsnes er talsperson for politiets vurdering av situasjonen med kriminelle nettverk i Agder.

Forespørsler om intervju og spørsmål som ønskes besvart kan rettes til Stab for kommunikasjon på agder.kommunikasjon@politiet.no, så vil talspersonene ringe mediene opp etter rekkefølge.