- Det er nå til sammen 21 personer som er pågrepet og siktet i saken. De pågrepne er to kvinner som er pågrepet i etterkant av aksjonen. En av disse kvinnene vil bli begjært varetektsfengslet. Det kan fortsatt bli aktuelt å fremstille flere personer denne uken og i tiden som kommer. Politiet jobber videre med saken og utelukker ikke flere pågripelser, sier politiinspektør Jan Are Amundsen i Agder politidistrikt.

De pågrepne har bopel og tilhørighet i hele Agder. Politiet vil ikke gå nærmere inn på detaljer om hvor disse er fra eller hvor aksjonene ble gjennomført.

- Alle de 21 pågrepne er siktet i saken. Bakgrunnen for at ikke alle de siktede fremstilles for varetektsfengsling og dermed løslates er en konkret vurdering i hvert tilfelle av hvor stor bevisforspillelsesfaren er og hvor sentral rolle politiet mener de har i nettverket, sier Amundsen.

Startet klokken 6.30 på tirsdag

Agder politidistrikt gjennomførte tirsdag en koordinert aksjon mot flere personer, som er mistenkt for å være en del av eller tilknyttet et organisert kriminelt nettverk.

- Første aksjon med pågripelser ble gjennomført klokken 6.30. Det var en koordinert og samtidig aksjon på flere adresser i hele Agder. Nærmere 100 politipersoner var i aksjon i hele distriktet, og aksjonen ble koordinert fra et team av innsatsledere som satt her på politihuset i Kristiansand. Da samtlige patruljer var klare på ulike adresser, gikk politiet samtidig inn. Koordinert og samtidig aksjoner gjentok vi også flere ganger utover dagen, sier Amundsen.

Bakgrunnen for at politiet gjorde det på denne måten i denne saken, var at vi i denne konkrete aksjonen hadde behov for å sikre bevis uten at de siktede fikk mulighet eller anledning til å fjerne, forspille eller påvirke bevisene. For eksempel gjennom varsling av nettverket, fjerning av materiale, med videre, sier Amundsen.

Politiet har i forbindelse med etterforskningen som har pågått over tid foretatt beslag av en ikke ubetydelig mengde narkotika, kontanter og våpen.

- Vi kan på nåværende tidspunkt ikke gå ut med ytterligere informasjon om beslag. Det er en svært omfattende og kompleks sak. Det er et stort apparat som er satt i sving i del to av aksjonen, som handler om å innhente informasjon, gjennomgå beslag og avhøre de pågrepne, sier Amundsen.

Media

I forbindelse med tirsdagens politiaksjon i Agder er politiets talspersoner tilgjengelig for media i dag, torsdag, klokken 11.30 – 12.30. Fysiske intervjuer gjennomføres på Kristiansand politistasjon. Her vil fremmøtt media møte visepolitimester Morten Sjustøl som er talsperson for politiets satsning mot organiserte kriminelle nettverk, politiinspektør Jan Are Amundsen som er talsperson for tirsdagens politiaksjon og etterforskningen knyttet til denne, og etterretningsleder Torgeir Winsnes som er talsperson for politiets vurdering av situasjonen med kriminelle nettverk i Agder. Talspersonene møter media felles i et møterom.  

Media som ikke har anledning til å møte opp fysisk på politistasjonen i Kristiansand, kan sende forespørsel om intervju, sammen med spørsmål som ønskes besvart, til Stab for kommunikasjon på agder.kommunikasjon@politiet.no. Talspersonene vil ringe mediene opp etter rekkefølge etter de fysiske intervjuene. Husk å legg ved telefonnummer. 

Vi presiserer at det i dag ikke har vært en pressekonferanse eller pressebrief. Dette varment som en mulighet for media som eventuelt har spørsmål i saken til å komme i kontakt med politiets talspersoner. 

For spørsmål ta kontakt med agder.kommunikasjon@politiet.no.