Etterforskningen knyttet til mistanken mot Tom Hagen har vært et av de viktigste prosjektene i etterforskningen av Lørenskogsaken det siste året.  Øst politidistrikt oversendte i april sin innstilling til Oslo statsadvokatembeter, og Riksadvokaten har nå henlagt saken.

- Med bakgrunn i den omfattende etterforskningen som er gjennomført, mener påtalemyndigheten at det ikke er holdepunkter for at Tom Hagen er involvert i at hans kone Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra deres felles hjem på Lørenskog 31. oktober 2018. Det ligger i dette at Tom Hagen er uskyldig, sier påtaleleder i Øst politidistrikt, Vibeke Schøyen.

For øvrig vises det til Riksadvokatens vedtak og den begrunnelsen som fremkommer der.

Omfattende etterforskning

Etterforskningsmaterialet i Lørenskogsaken er svært omfattende og komplekst. Det er foretatt rundt 700 vitneavhør og innhentet over 6 000 timer med videoovervåking. Det er blitt gjennomført omfattende tekniske undersøkelser, og vi har fått inn i overkant av 26 000 tips. Ca. 2 250 av disse er fulgt opp videre.

- Formålet med enhver etterforsking er å avklare skyld så vel som uskyld, det gjelder også for vår etterforskning mot Tom Hagen. Vi mener det er helt riktig at saken mot Tom Hagen nå henlegges, sier Schøyen.

- Gjennomgangen av det omfattende materialet har tatt tid. Vi har forståelse for den belastningen det er å være siktet for drap over en så lang periode, både for den siktede, og for nærstående familie og venner.  Vi har derfor vurdert grunnlaget for siktelsen opp mot nasjonale og internasjonale forpliktelser og regler. Dette har også vært et tema i dialogen med statsadvokaten, sier Schøyen.

Videre etterforskning

Selv om saken nå er henlagt for Tom Hagen, medfører ikke dette at etterforskningen av saken er ferdig.

- Vi mener fortsatt at Anne-Elisabeth Hagen har vært utsatt for en alvorlig kriminell handling, og vi er opptatt av å gjøre det vi kan for å oppklare saken, sier Schøyen.

Påtaleansvarlig Guro Holm Hansen sier politiet fortsatt jobber med etterforskningsskritt som anses å være relevante for å kunne oppklare saken.

- Det innebærer blant annet at vi sjekker ut visse miljøer og enkeltpersoner. Vi jobber også med en gjennomgang av tidligere innhentet informasjon i saken, opp imot informasjonsbildet som ligger i saken i dag, sier hun.

Arbeidet i kryptosporet er også fortsatt pågående.

- Vi forstår at det er ønske om detaljer rundt hva vi nå etterforsker, men av hensyn til nettopp denne etterforskningen må vi være sparsomme med ytterligere opplysninger rundt dette arbeidet nå, sier Holm Hansen.

Når det gjelder de tre andre siktede i saken, jobbes det fortløpende med mistankegrunnlaget knyttet til disse. Arbeidet vil bli oversendt høyere påtale for vurdering når det er ferdigstilt.

Ta kontakt

Politiet oppfordrer folk som kan ha kunnskap om saken til å ta kontakt.
- Vi tror det finnes personer som har opplysninger om denne saken, og vi har et sterkt ønske om at disse tar kontakt med oss. Vi kan nåes på politiet.no/tips eller på tipstelefon 64 99 40 60, sier Holm Hansen.

Påtegning - Beslutning om henleggelse til Oslo statsadvokatembete.pdf

 

Oppdatering 18. oktober kl. 15:15

Fra påtaleleder Vibeke Schøyen:

Vi registrer kritikken forsvarerne reiser mot politiet og dette gjør inntrykk å høre på.

Vi ønsker i dialog med Hagen og hans familie å gjennomgå kritikken og ønsker ikke å svare på enkeltelementer i kritikken nå.

Vi, som forsvarerne, beklager sterkt de lekkasjene som har vært i saken. Lekkasjene har vært ødeleggende for etterforskningen og ikke minst en belastning for Tom Hagen og hans familie.

I en så omfattende og komplisert sak kan vi ikke utelukke at det er beslutninger og veivalg som kunne vært annerledes i denne etterforskningen.

Det er også naturlig at etterforskningen av denne saken på et tidspunkt evalueres for å belyse dette.

 

Fra Thomas Stærk, leder av felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning:

Vårt fokus er nå er å etterforske saken videre. Det jobbes med relevante etterforskningsskritt vi mener kan bidra til å oppklare saken. Det er lagt en plan for den videre etterforskningen som foreløpig strekker seg til neste år.

Vi har forståelse for at det er et ønske om detaljer rundt den videre etterforskningen. Av hensyn til nettopp denne etterforskningen kan vi ikke kommentere eller omtale slike detaljer nå. Vårt mål og hovedfokus er å finne ut av hva som har skjedd med Anne Elisabeth Hagen.