Politiet får åpenhetsprisen for Politiloggen
Politiet mottok i dag, 23. oktober, åpenhetsprisen 2024 for sitt arbeid med politiloggen. Det skjer på samme dag som operasjonssentralene la ut sin aller siste melding på X.
Åpenhetsprisen deles ut årlig fra Kommunikasjonsforeningen til personer, eller virksomheter, som fremmer åpenhet i samfunnet, det politiske systemet eller i virksomheter.
Begrunnelsen fra juryen
"Årets vinner driver i en sektor basert på tillit, der åpenhet og transparens er nøkkelingredienser. Da dette kom under press i deres kommunikasjonsarbeid, valgte de å ta et grep som er unikt i verdenssammenheng. Etter at kontroverser rundt Elon Musks overtakelse og endring av Twitter – nå X – har prisvinneren valgt å forlate kanalen.
Politiet har utviklet en egen app som setter dem i stand til å nå ut med løpende informasjon om sitt arbeide på en åpen, transparent og effektiv måte. Slik bevarer de sin uavhengighet og muliggjør økt åpenhet uten fare for sensur fra mektige, internasjonale aktører. Juryen vil berømme et slikt valg, til inspirasjon for andre som skal kommunisere sitt samfunnsoppdrag.
Formålet med Politiloggen er å ta eierskap til egne data og å gjøre det mulig for innbyggerne å få informasjon fra Politiets operasjonssentraler uten at de må logge seg inn eller gi fra seg persondata. Tjenesten er nå tilgjengelig i alle landets politidistrikter, og har bidratt til mer åpenhet og bedre kommunikasjonsflyt mellom politi og befolkning."
Hvordan politiet har jobbet
Arbeidet med å flytte politiets operative kommunikasjon til innbyggerne bort fra X og over på politiets egen plattform har skjedd i tett samarbeid mellom politiets IT-enhet, de enkelte politidistriktene, mediene og kommunikasjonsstabene i politiet. Twitter og X har i 13 år vært en viktig kanal for å nå ut til både mediene og innbyggerne med informasjon.
- Vi har imidlertid sett at politiet må ta eierskap til egne data. Publisering på egen plattform vil redusere sårbarheten og øke troverdigheten til at informasjonen kommer fra politiet. Dette er viktig i en tid med fokus på kildekritikk og økende forekomst av falske nyheter, desinformasjon og risiko for påvirkningsoperasjoner, sier kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet Hilde Ebeltoft-Skaugrud.
Politiet ønsker at informasjon fra operasjonssentralene skal være åpent tilgjengelig for alle, uten at man må opprette en konto, eller gi fra seg persondata for å få denne informasjonen, slik man må på X. Hvis man ikke ønsker å laste ned appen, kan man lese informasjonen på politiet.no