Utrykningspolitiet (UP) har, gjennom Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei 2022-2025, forpliktet seg til å gjennomføre undersøkelser annethvert år på omfanget av alkoholpåvirket kjøring. Undersøkelsen går under navnet KUPP som står for Kjøring uten promillepåvirkning. 

Her følger relevante funn fra rapporten: 

  • To av 1000 sjåfører var mistenkt for å være alkoholpåvirket over lovens grense. Det er en nedgang fra forrige telling, gjennomført i 2022, der tre av 1000 testet positivt på alkohol over lovens grense.  
  • Generelt var det høyest alkoholpåvirkning i lave fartssoner i helgen og i høye
    fartssoner i ukedagene.
  • Aller høyest andel alkoholpåvirkede førere var det i helgen om morgen i høye fartssoner.

Se hele rapporten her. 

Rus er tema for årets siste aksjonsuke trafikk

UP publiserer rapporten samtidig som årets siste aksjonsuke trafikk gjennomføres. Tematikken er rus. Det betyr at UP, og politiet generelt, legger ekstra vekt på å kontrollere ruspåvirket kjøring i trafikken. 

De siste årene har ruspåvirket kjøring vært en medvirkende faktor i 20 til 25 % av dødsulykkene.

- Politiet forebygger og avdekker ruspåvirket kjøring hver eneste dag og hensikten med å avholde denne aksjonsuken er nettopp forebygging av alvorlige ulykker på grunn av rus, sier UP-sjef Knut Smedsrud. 

Minner om dagen derpå-budskapet

Det er velkjent at vi er midt inne i julebordsesongen, noe som medfører at mange skal på festligheter og drikke alkohol. Den klare dagen derpå-oppfordringen fra UP-sjefen er derfor:

- Hvis du er usikker på om du har promille eller ikke, er det sikkert at du ikke skal kjøre.