Eiendomsselskap fikk 4 mill. kr i bot for ulovlig brakkerigg
En kontroll gjennomført av a-krimsenteret i Oslo avdekket ulovlig bruk av brakkerigg til boligformål. Nå har eiendomsselskapet fått millionbot.
Den ulovlige bruken av brakkeriggen ble avdekket i forbindelse med en tverretatlig kontroll der a-krimsenteret i Oslo samarbeidet med Plan og bygningsetaten i Oslo kommune, som aksjonerte etter tips.
Nå har Oslo politidistrikt ilagt et eiendomsselskap 3 983 212 kr i forelegg for brudd på plan- og bygningsloven etter anmeldelse fra kommunens bygningsmyndigheter. I perioden januar 2017 til april 2020 benyttet selskapet en brakkerigg til boligformål til tross for at det forelå et pålegg fra kommunen om å fjerne den og tilbakeføre tomten til opprinnelig stand. Dette utgjør et brudd på plan og bygningsloven § 32–3 første ledd som utløser bruk av straffebestemmelsen i § 32-9.
-Denne type tverretatlige kontroller er et meget godt verktøy i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Her kan de offentlige etatene raskt dele relevant informasjon i henhold til det lovverket åpner for, og man kan raskere avtale virkemiddelbruk og iverksette tiltak, sier politilederen for a-krim avsnittet, Kenneth Henriksen.
Straffesaken ble etterforsket på økonomiavsnittet på Enhet Øst i Oslo politidistrikt og måtte blant annet innom statsadvokaten for vurdering.
-Vi er veldig godt fornøyd med resultatet av denne saken. Når vi er tilstede sammen og mottar informasjon tidlig, gir det generelt sett en mer effektiv og virkningsfull innsats utover å kun fokusere på straffesaker. I dette tilfellet anbefalte vi imidlertid Plan og bygningsetaten om å anmelde forholdet, sier Henriksen.
Han får støtte av senioringeniør Ole Søby i Plan og bygningsetatens seksjon for ulovlighetsoppfølging;
– Erfaringsmessig blir slike saker håndtert av kommunen ved at vi gir et overtredelsesgebyr. Dette kan gi en større effekt enn et enkelt forelegg, men i saker hvor det kan ende med inndragning av et stort straffbart utbytte er det mer hensiktsmessig å anmelde. Man må imidlertid klare å identifisere dette potensialet tidlig i saksbehandlingen, sier Søby.
Fakta: A-krimsamarbeidet
- Tverretatlig samarbeid mellom Skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet og NAV. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker ved behov.
- A-krimsenterne skal arbeide med mål om å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet.
- Arbeidslivskriminalitet er lovbrudd som undergraver samfunnsstrukturene og virker konkurransevridende i næringslivet. Eksempler på dette er brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.
- Det er totalt åtte a-krimsenter på landsbasis. I Alta, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg og Oslo. I tillegg er det fire lokale a-krimsamarbeid uten samlokalisering, i Møre og Romsdal, Innlandet og Romerike, Follo og Østfold.