På landsbasis svarer 70 prosent at de har høy, eller svært høy, tillit til politiet, en nedgang fra 72 prosent i 2023.

Spesielt måten innbyggerne opplever møter med politiet har endret seg i positiv retning, sammenlignet med tidligere år.

Flere enn tidligere mener politiet behandler alle rettferdig og upartisk, at politiet behandler alle med respekt uavhengig av hvem de er, og at politiet forklarer sine avgjørelser og handlinger. Trøndelag politidistrikt er distriktet som får best tilbakemelding i disse kategoriene.

- Vi er avhengig av høy tillit for å kunne gjøre jobben vår og jeg er glad for de gode tilbakemeldingene. Dette er takket være innsatsen våre medarbeidere legger ned i møte med våre innbyggere hver eneste dag i ulike, og ofte krevende situasjoner, sier politimester Nils Kristian Moe.

Kriminaliteten som bekymrer innbyggerne i Trøndelag mest, er i følge undersøkelsen alvorlige trafikkulykker, tyveri på offentlig sted og skremmende eller plagsom adferd. Bekymringen for de to siste kategoriene har økt noe det siste året.

Samtidig viser undersøkelsen at trøndere generelt føler seg tryggere ved bruk av digitale tjenester, sammenlignet med 2023. Det er svindel eller bedrageri, identitetstyveri og deling av bilder eller videoer uten tillatelse som bekymrer mest i det digitale rom.

- Det er viktig for oss å få tilbakemelding fra innbyggerne våre og innbyggerundersøkelsen er en del av grunnlaget i vår styring av politidistriktet, sier politimester Nils Kristian Moe.

Undersøkelsen viser også at 89 prosent føler seg svært, eller ganske trygg i sitt nærmiljø i Trøndelag, en nedgang på ett prosentpoeng fra 2023. De nasjonale tallene viser at de som bor i sentrale kommuner er noe mer bekymret enn de som bor i mindre sentrale kommuner (målt etter avstand til servicetilbud og arbeidsplass). 

Her kan du lese og laste ned nasjonal hovedrapport og distriktsrapporter.