Åtte personer er pågrepet og siktet rundt om i Finnmark. Politiet etterforsker syv selskaper tilknyttet et og samme eierforhold. Personene og selskapene er siktet for grove brudd på havressursloven i forbindelse med ilandføring av fisk og kongekrabbe, brudd på straffeloven for grove regnskapsovertredelser og som et ledd i en organisert kriminell gruppe.

-Vi henter nå inn mer informasjon gjennom ransaking på fiskemottak, fartøy og diverse kontorlokaler, samt gjennom avhør av personer. Målet er at vi skal få dannet oss et godt grunnlag for videre etterforskning, sier politiinspektør Morten Daae.

Politiet igangsatte etterforskning mot selskapene sommeren 2024 og har hatt en kontinuerlig skjult etterforskning mot selskapene siden da. Etterforskningen har så langt avdekket grov økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet gjennom grove brudd på havressursloven.

- Den straffbare virksomhet synes å være planmessig gjennomført, hvor man forsyner seg av felleskapets ressurser, som fisken er. Dette fremstår som planlagt og organisert kriminalitet, sier Morten Daae.

-Dette er en næring som omsetter for mange milliarder kroner, og hvor det tidligere er avdekket regelverksbrudd. Det er derfor svært viktig at politi og andre kontrollmyndigheter er tett på for å avdekke lovbrudd og sikre like konkurransevilkår og ikke minst ivareta norsk fiskerinærings renomme.  Politiet mener blant annet vi kan føre bevis for at fisk som har ligget på lager har blitt ommerket for å forlenge holdbarhetsdatoen.

Dette er og vil bli en omfattende etterforskning og for vår del er det helt avgjørende for politiet å ha bistand fra blant annet Fiskeridirektoratet, Kystvakta, Skatteetaten og Tolletaten når politiet går inn i en slik etterforskning.

– Når enkelte aktører bevisst bryter reglene, rammer det hele systemet: ressursforvaltningen, markedet og tilliten til norsk fisk. Vårt samarbeid med politiet er helt nødvendig for å avdekke omfattende og organisert fiskerikriminalitet, sier Karianne Moen, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet.