Internasjonal innsats mot voldsoppdrag på nett
Norge er et av åtte land som deltar i innsatsen for å bekjempe voldsoppdrag som settes ut på nett.
Europol lanserte tirsdag en ny operativ arbeidsgruppe (Operational Task Force, OTF) for å bekjempe den økende trenden med voldsoppdrag på nett og rekruttering av unge personer til alvorlig og organisert kriminalitet.
Innsatsen, kalt OTF GRIMM, ledes av svensk politi og skjer i samarbeid med Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederland og Norge. Europol gir i tillegg operativ støtte og bidrar med trusselanalyse og koordinering.
– Utnyttelsen av unge personer til å utføre kriminelle handlinger har dukket opp som en raskt utviklende taktikk brukt av kriminelle nettverk. I Norge etterforsker Kripos to saker knyttet til voldsoppdrag på nett, der totalt syv personer er siktet for drapsforbund. Den ene saken har forgreininger til svenske kriminelle nettverk, og en person er fengslet i Storbritannia, sier leder for Avdeling for etterforskning og etterretning ved Kripos, Ole Jørgen Arvesen.
I tillegg etterforskes det flere saker i politidistriktene. Kripos kan ikke kommentere disse.
– Et viktig initiativ
Voldsoppdrag på nett er et av fokusområdene for den styrkede innsatsen mot kriminelle nettverk i Norge. Innsatsen startet i 2024, etter at politiet fikk tildelt en varig styrking av budsjettet for å øke innsatsen mot kriminelle nettverk.
– Dette er et viktig initiativ fra Europol. Norge har allerede et godt samarbeid med de andre nordiske landene, og spesielt Sverige, om denne alvorlige kriminalitetsformen, og her kraftsamles det ytterligere. I flere saker ser vi at det benyttes utenlandske voldsutøvere, som gjør det nødvendig å samarbeide på tvers av landegrenser både for å avdekke, avverge og etterforske slike saker, sier Arvesen.
Rekruttering, manipulering og utnyttelse
– De kriminelle nettverkene har i lang tid utnyttet barn og unge til å gjøre ulike oppdrag. De siste årene har de kriminelle nettverkene intensivert denne rekrutteringen. Gjennom sosiale medier og krypterte meldingstjenester når organiserte kriminelle ut til barn og ungdom på en måte de aldri har gjort tidligere, sier Arvesen.
Denne typen kriminalitet skjer gjennom outsourcing av voldelige handlinger fra kriminelle nettverk. Ofte kan bestilleren være lokalisert i et annet land enn Norge, mens forskjellige andre roller fylles av personer i Norge eller Norden. Voldsoppdragene som annonseres involverer i noen tilfeller bruk av unge gjerningsmenn til å utføre trusler, overfall eller drap mot betaling.
Etterforskninger viser at disse handlingene ofte er planlagt av andre, med unge rekruttert og instruert via forskjellige digitale kanaler. Voldsutøverne har sjelden eller aldri direkte eller fysisk kontakt med bestilleren av oppdraget. I flere land har politiet sett en klar etterspørsel fra tunge kriminelle miljøer etter unge som er villige til å utføre grov vold – og en tilførsel av sårbare unge som blir groomet eller tvunget til å utføre volden.
– Denne typen kriminalitet skjer ved at de kriminelle nettverkene setter ut voldelige handlinger på anbud. Ofte kan bestilleren være lokalisert i et annet land enn Norge, mens forskjellige andre roller fylles av personer i Norge eller Norden. Voldsoppdragene som annonseres involverer i noen tilfeller bruk av unge gjerningsmenn til å utføre trusler, overfall eller drap mot betaling, sier Arvesen.
Politiets trusselvurdering for 2025 beskriver også fenomenet.
Gjennom informasjonsutveksling med andre land, og egen innhenting, ser politiet at unge blir målrettet rekruttert til å begå et bredt spekter av forbrytelser. Rekruttering er ofte svært strategisk, utnytter sårbarheter og glamoriserer en luksuriøs, voldelig livsstil. Sosiale medieplattformer og meldingsapper brukes til å nå unge gjennom kodet språk, memes og spill-liknende oppgaver. I bytte mot penger, status eller en følelse av tilhørighet, blir de trukket inn i kriminelle miljøer som er både voldelige og transnasjonale.
Dette er ikke tilfeldig – det er kalkulert. Ved å bruke unge gjerningsmenn søker kriminelle nettverk å redusere sin egen risiko og skjule seg fra politiet.
Slår ned på kriminelle rekrutterere
Denne kriminaliteten er økende, og gjør at politimyndighetene må intensivere sin respons. OTF GRIMM skal:
- Koordinere etterretningsdeling og felles etterforskninger på tvers av grenser
- Kartlegge roller, rekrutteringsmetoder og inntektsstrategier brukt av disse kriminelle nettverkene.
- Identifisere og inkapasitere de kriminelle tjenesteleverandørene som muliggjør voldsoppdrag på nett.
Europol er i hjertet av denne internasjonale innsatsen. Gjennom OTF GRIMM gis det en plattform for dataanalyse, operativ koordinering og felles etterforskninger — og sikrer at politimyndigheter over hele Europa er samkjørt i å spore, etterforske og forstyrre nettverk som tilbyr og på andre måter muliggjør slike voldsoppdrag.
Ytterligere oppdateringer vil bli delt etter hvert som etterforskningene utviklet under OTF GRIMM skrider frem.
Det er Kripos som deltar i OTFen på vegne av norsk politi. Kripos har også en koordinerende rolle overfor distriktene i bekjempelsen av denne alvorlige kriminaliteten.