Foto og video
Bilder, video og illustrasjoner er sentrale virkemidler for å kommunisere politiets merkeposisjon: «Politiet – for trygghet, lov og orden».
I kommunikasjon benyttes både profilbider og reportasjebilder. Profilbilder og -video er ikke-tidsbestemte situasjoner, som skal synliggjøre politiets virksomhet. Reportasjebilder er motiver som er knyttet til konkrete hendelser og situasjoner. Typiske bruksområder er informasjons- og markedsmateriell, samt annen offisiell overordnet kommunikasjon fra politiet.
Reportasjebilder og -filmer ivaretas av den enkelte enhet i politiet. Profilbilder er tilgjengelige for politiets ansatte i bildebanken Politifoto.
Fotostilen beskriver det bærende visuelle uttrykket politiet skal ha i sine profilbilder og reportasjebilder, samt video:
- Farge/tone: Profilfarger i motivene, kontraster mellom lys og mørk blå/sort
- Uttrykk: Tett på, fokus på detaljer. Deltagende synsvinkel og aktive komposisjoner skal gi et troverdig inntrykk av innlevelse og beredskap
- Motiv: Politiets visuelle kjennetegn og symboler (blålys, uniformer, navnetrekk og emblem), møte mellom politi og publikum
- Stikkord: Tydelig, troverdig, makt, mot, synlig, sterk, aktiv, handlekraftig, samarbeid, ydmyk, trygg, sannferdig, etterrettelig, tillit, troverdig, ressurssterk, kompetent, dialog, tilnærmelig, tilgjengelig, grensesettende, rettferdig, realistisk
Visuelle bildeuttrykk skal bidra til å synliggjøre et kompetent, handlekraftig, etterrettelig og troverdig politi. De skal bidra til å skape gjenkjennelse og tillit til politiet, gi innsikt i politiarbeidet og vise samspillet mellom politiet og publikum. Motivene skal gjenspeile mangfoldet i politiet – mange forskjellige funksjoner og oppgaver, representanter for alle arbeidsgrupper (sivilt og operativt), ulik bakgrunn, kjønn og etnisk opprinnelse. Visuelle uttrykk av uniformert politi skal være i henhold til politiets uniformsreglement.
Motivene skal reflektere politiets verdier gjennom tydelige, dynamiske og ryddige motivvalg med fokuserte komposisjoner og utsnitt.
Politiet har fire generelle prinsipper som gjelder for bruk av bilder og video i vår kommunikasjon:
- Ekte og naturlig: Ekte mennesker i naturlige situasjoner. Lyssetting og fargebruk skal være naturlig. Unngå oppstilte situasjoner, kunstneriske effekter, unaturlige filter og retusjering.
- Positiv: Historien kan være alvorlig, men stemningen skal være positiv. Det betyr lyse bilder med mye farge (smilende ansikter der det er naturlig). Unngå harde skygger og store mørke flater.
- Selektiv: Fokuser på den delen av motivet som er vesentlig for å fortelle historien. Ikke la bakgrunn eller andre elementer forstyrre.
- Filmatisk: Tenk at dette er motiver som forteller en historie, med ekte mennesker i rollene. Motivene skal ha god komposisjon og estetikk (bruk virkemidler som kontrast, dybde, perspektiv og lys).
- Bilder som hentes fra Politifoto krediteres med fotografens navn (der dette er kjent) og politiet (eks: Foto: Kari Nordmann / Politiet).
- Bilder som ikke tilhører politiet krediteres med fotografens navn (eks: Foto: Kari Nordmann / Firmanavn eller Foto: Kari Nordmann dersom det er privatperson som har tatt bildene).
- For bilder som er kjøpt fra byrå er det byråets navn som krediteres, ta alltid en titt på byråets krav til kreditering (eks: Foto: Scanpix).
Politifoto er en søkbar bildebank for politiets ansatte til fri benyttelse. En dynamisk bildebank som forvaltes kontinuerlig for å sikre oppdaterte motiver.
Bildene i Politifoto kan lastes ned i full størrelse (for trykk) eller lavere oppløsninger (for eksempel til bruk på digitale flater). Du som jobber i politiet finner bildene på intranettet.
Tenk over følgende før du benytter et bilde:
- Bildet har en funksjon for innholdet og støtter teksten det handler om
- Det er god kontrast mellom foto/illustrasjon og tekst, evt. profilelementer
- Bildet er av god kvalitet og tilpasset trykk eller web (300 dpi til trykk og 72 dpi til web)
- Opphavsrett er avklart
- Bildet krediteres
Obligatoriske standarder
Alle statlige virksomheter følger obligatoriske standarder for publisering av bilder, lyd og video (Difi) og Datatilsynets retningslinjer for Deling av bilder (Datatilsynet).
Samtykke
Her kan du laste ned skjema for samtykke hvis du skal ta bilder på vegne av politiet: Samtykkeerklæring (PDF-lenke). (Skjemaet kan tilpasses det enkelte distrikt dersom det er behov for det, ta kontakt med Politiets fellestjenester ved behov.)
Her finner du en «videomalpakke» utviklet i henhold til politiets visuelle identitet med elementer til bruk i videoredigeringsarbeid. I pakken finner du elementer du kan bake inn i videoen (animasjoner, sluttplakater, logobug etc.) og veiledning for hvordan du redigerer videofilene.
- Her er brukerveiledning for politiets videomaler
- Her er brukerveiledning for hvordan du eksporterer filer til andre redigeringsprogrammer
- (justert med to mogrt-alternativer for tittel i 2022)
- Du kan også finne filene i denne cloud-lenken: https://shared-assets.adobe.com/link/d5d89d8a-f090-4e8b-46e1-b7aedaf0e20e