Elementene er laget for å reflektere målrettet aktivitet, retning og fokus. De fungerer selvstendig som bærende element for designet eller som bakgrunn for tekst, men kan også brukes i kombinasjon med hverandre.

Elementene som beskrives i teksten over

Dette designelementet består av et rektangulært felt skåret diagonalt med en vinkel på 30 grader. Elementet fungerer selvstendig, men kan også settes sammen til en enhet, slik som de tre skråstilte strekene på politibilene, vaktbuene og i digitale plattformer for politiet.

Feltet/-ene kan inneholde farge fra politiets fargepalett, foto eller tekst, og kan brukes i ulike formater (høyde og bredde). Men vinkelen på beskjæringen skal aldri avvike fra originalen.

Viser ulike varianter av tredelt element
Husk å redusere fargen gul dersom den på en designflate tar for mye av oppmerksomheten i forhold til sort og blått. Dersom alternativet med tre gule blir valgt, skal det altså ikke være mye annet gult i designet.
Elementene som beskrives i teksten over

Dette er et eksempel på en sammensetning av to skråstilte designelementer. De brukes i hovedsak på politiets kjøretøy. Sammensatt på denne måten representerer de en spydspiss eller en kompasspil som baner vei. Med tilknytning til et stilisert tre eller fjell, representerer elementene også norsk natur. Dersom dette elementet benyttes i andre flater enn på kjøretøy, skal det brukes dekorativt nedtonet i forhold til resten av uttrykket (rødt og gult er kun forbeholdt kjøretøy).

Rutemønsteret

Dette designelementet har opprinnelse fra rutemønsteret til politiets uniformer, men også politiuniformer andre steder i verden. Med sine lange internasjonale tradisjoner som symbol på myndighet består mønsteret av sjakkruter i tre etasjer. Mønsteret kan brukes i all type kommunikasjon der politiet er avsender. Her er retningslinjene:

  • Så langt det lar seg gjøre skal mønsteret både starte og slutte med to vertikale ruter for å skape balanse i uttrykket.
  • Dersom rutemønsteret plasseres på farget bakgrunn eller på foto, må du sørge for at kontrasten er god.
  • Dersom rutemønsteret plasseres på ren/hvit bakgrunn, må det stå i sort eller mørk blå, slik at det kommer tydelig nok frem.
  • Det skal ikke plasseres slik at det forstyrrer for andre elementer, eksempelvis tekst.

Nedlastbare filer:

Eksempler på bruk av sirkulært element

Inspirert av trafikklys, representerer dette designelementet politiets internasjonale aspekt og milepæler i kriminalitetsbekjempelsen, men også politiets fokus på mangfold, likheter og ulikheter. Det kan brukes som et sekundært designelement for å fremheve budskap der det er behov for et mildere uttrykk i designet – eller der det er behov for å varsle om viktig informasjon (den røde varianten skal kun brukes der det varsles om alvorlig informasjon eller fare). Elementene kan stå alene, men fungerer best sammen i et antall på tre, enten med fyllfarge eller kantlinje, foto innbakt eller med tekst. 

Last ned originalfil her (.ai)

Last ned PDF

Forstørr bilde Illustrasjoner som viser plassering av elementer
Designelementer kan brukes til ulike formål.
Forstørr bilde Eksempler på bruk av sirkulært element
Slik kan for eksempel det sirkulære grunnelementet tas i bruk i design, der viktig informasjon plasseres inni (slik du ser av eksempelforsidene eller i PowerPoint-lysbildet) eller ved siden av (slik som varselet «Politiet informerer»). Dersom de kombineres må de harmonisere eller stå med stor kontrast til hverandre.
Forstørr bilde Rutemønsteret kan fint plasseres på andre elementer dersom kontrasten er god nok.
Slik kan for eksempel rutemønsteret tas i bruk – ved at det plasseres oppå en bildeflate. Pass bare på at kontrasten mot bakgrunnen er god.