Politiets fellestjenester (PFT) har ansvaret for den nasjonale rammeavtalen med leverandør for trykksaker. I samarbeid med leverandør har vi opprettet en egen bestillingsløsning for trykksaker med innloggings- og bestillingsmuligheter for ansatte i politiet. Bestillingsløsningen finner du mer informasjon om på intranettet.

Les også mer om hvem som er våre kontaktpersoner for bestilling av trykksaker og for bruk av bestillingsløsningen på intranettet.

Dersom du ønsker å sette opp trykksaker selv, anbefaler vi programmet InDesign som er en del av Creative Cloud-pakken. Hvis du ikke har tilgang, eller har et alternativt program, må du søke om dette lokalt. Bruk alternativt en rapportmal i Word som utgangspunkt. Husk uansett å ta kontakt med din lokale kommunikasjonsavdeling for råd og eventuell bistand.

Tips til design av trykksak:

  • Er du usikker på hvilken størrelse din trykksak skal ha, får du tips om dette på siden «Formater og layout».
  • Sørg for at oppsettet har godt med luft slik at mottaker ikke blir overveldet av for mange støyende elementer (skap balanse).
  • Logo skal stå med rikelig mengde luft rundt seg, og ikke stå på en flate som forstyrrer. Regler for logoplassering finner du på siden «Logo».
  • Pass på at du ikke legger viktig informasjon inn mot ryggen (området i midten mellom to sider i et oppslag) dersom det er en brosjyre eller en rapport som stiftes eller limfreses. Noe av designet forsvinner alltid inn mot midten av oppslaget.
  • Variér mellom skriftstørrelser for å få frem ulike nivåer på tekst.
  • Unngå for små størrelser på skriften. Dersom mengdetekst er satt i en størrelse mindre enn 8 punkt, vil den bli vanskelig å lese i en trykksak.
  • Variér mellom store og små bilder, fotografier, illustrasjoner og ikoner, for å skape et mer levende produkt.
  • Bruk gjerne store bilder i ditt design, for å variere i oppsettet, vise overgang til et annet nivå eller for å fylle blanke sider.
  • Pass på at bildene har god nok oppløsning, og at du linjerer de med andre elementer. Les mer om bildebruk under siden «Foto og video».
  • Bruk farger for å få frem nivåer eller viktig budskap, og ikke minst for å tydeliggjøre hvem som er avsender. Regler for bruk av farger finner du under «Farger».
  • Er du usikker på hvilken papirtype din trykksak skal ha, se «Papirkvalitet».
  • Dersom din trykksak skal trykkes hos et trykkeri, skal du ta i bruk politiets avtale for trykksaker og profileringsartikler. Les mer om dette på intranettet.

Har du satt opp din trykksak i Indesign får du mange innstillinger å velge mellom ved eksport til PDF. Her er noen tips som gjør jobben til trykkeriet enklere:

  1. Når du eksporterer som PDF velg innstillingen PDF/X-3:2002
  2. Velg versjon Acrobat 5 slik at fargene får riktig profil
  3. Ta en utsjekk her på at du har sidene du ønsker
  4. Huk av for skjæremerker
  5. Pass på at du har lagt opp en fil med utfallende marg på minimum 3 mm slik at bilder og elementer ikke får hvit kant dersom maskinen kutter litt skjevt

Politiet har en nasjonal avtale med ulike designbyråer (via avtalen for kommunikasjonstjenester) som kan sette opp trykksakene dine grafisk. Husk at jo mer du har klargjort på forhånd (tekst og bilder) desto enklere blir denne prosessen. Det er også lurt å gjøre seg opp noen tanker om hvordan produktet skal se ut før du kontakter leverandør.

Dersom din trykksak skal trykkes hos et trykkeri, skal du ta i bruk politiets avtale for trykksaker og profileringsartikler. Les mer om dette på intranettet.

I korte trekk innebærer plikten å sende et spesifisert antall produkter til Nasjonalbiblioteket for å ivareta vår «nasjonale hukommelse». Det er den enkelte bestiller sitt ansvar å sikre at denne plikten overholdes.

Veileder for politiet finner du på intranettet, men du kan også lese mer om pliktavlevering på Nasjonalbibliotekets sider: https://www.nb.no/pliktavlevering/

Leverandør kan også bistå med å overholde denne forpliktelsen dersom du ønsker det.