Rapporten Cyberkriminalitet 2024

Cyberkriminalitet fortsetter å ramme samfunnet, virksomheter og enkeltpersoner i Norge. Den andre årlige strategiske rapporten om cyberkriminalitet er nå klar og skal fortsette å øke kunnskapsgrunnlaget for hele kriminalitetsfeltet, både cyberrettet og cyberstøttet kriminalitet.

– Vi må se cyberkriminalitet som en integrert del av annen alvorlig og organisert kriminalitet, og at profittmotiverte kriminelle utgjør en av de største bestanddelene i det cyberkriminelle økosystemet, sier leder for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3), Olav Skard.

Gjennom informasjonsinnhenting og etterforskning ser vi at de samme cyberkriminelle aktørene veksler mellom nye og etablerte grupperinger. I flere tilfeller er det de samme cyberkriminelle som går igjen på tvers av straffesaker, noe vi blant annet ser i etterforskningen av angrepet på Hydro. Ut ifra dette har Kripos anslått at det er færre sentrale cyberkriminelle i løsepengevirus som handelsvare-nettverkene enn tidligere antatt.

Økning i seksuell utpressing

I 2023 ble det begått en rekke seksuallovbrudd på internett, fra ulike former for befatning med overgrepsmateriale til cyberstøttede voldtekter og direkteoverførte bestillingsovergrep. Det ble registrert en økning i tilfeller av seksuell utpressing med økonomisk motiv, hvor gjerningspersonene var organiserte, pengekravene høyere og de fornærmede enda yngre enn før.

– Vi har sett at norske gjerningspersoner produserte syntetisk overgrepsmateriale ved hjelp av kunstig intelligens og kjøpte overgrepsmateriale fra det mørke nettet med betaling i kryptovaluta. De kjøpte egenprodusert seksualisert materiale fra barn ned i ti års alder, og utsatte barn for seksuallovbrudd på ende-til-ende-krypterte meldingsplattformer, sier Skard.

Cyberstøttede seksuallovbrudd er en vedvarende høy trussel, og det er sannsynlig at gjennomsnittsalderen på både gjerningspersoner og fornærmede vil være lavere i 2024 enn tidligere år.

KI mer fremtredende i kriminalitetsbildet

Rapporten viser også at det er sannsynlig at kunstig intelligens (KI) vil føre til at stadig flere enkeltpersoner blir utilsiktet skadelidende som følge av automatisering og spesialtilpasning av cyberkriminalitet.

– Dette vil sannsynligvis være spesielt gjeldende for bedrageri og desinformasjonskampanjer, sier Skard.

KI kan understøtte alle kriminalitetsområder og ramme individer, organisasjoner og stater. KI medfører en styrking i utførelsen av kriminalitet, gjennom automatisering, effektivisering og økende grad av autonomi.

Rapporten er tilgjengelig her.