– Det er positivt om økningen i antall anmeldelser betyr at flere tør å anmelde og har tillit til at hatkriminalitet blir tatt på alvor av politiet. Det er viktig for oss at de som blir utsatt for kriminalitet anmelder slik at vi kan få kjennskap til kriminaliteten som skjer, for å kunne straffeforfølge og gjøre tiltak, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Hovedtrekkene i rapporten viser at hatefulle ytringer, kroppskrenkelser og hensynsløs adferd, er lovbruddene som utmerker seg. Både i 2023 og foregående år, utgjør hatefulle ytringer den klart største andelen av alle anmeldte lovbrudd med hatmotiv. I 2023 ble det registrert 421 slike anmeldelser.

Hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse viser seg å være det vanligste hatmotivet og utgjør nærmere halvparten av alle registrerte hatmotiv. Det er også grunn til å merke seg at den største prosentvise økningen er på antall anmeldelser med seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, samt antisemittisme, som hatmotiv. Det er uklart om den markante økningen skyldes at det ble begått flere straffbare handlinger, eller om det kan begrunnes i økt tilbøyelighet til å anmelde hatefulle ytringer.

– Vi ser at økningen som startet i fjor på anmeldt hatkriminalitet mot skeive fortsetter. Det har også vært en økning i anmeldt antisemittisme etter at konflikten i Midtøsten brøt ut 7. oktober i fjor. Vi vet ikke om økningene betyr at flere anmelder og at det er blitt mindre mørketall, eller om det gjenspeiler en økning i antall hendelser. Det siste er bekymringsfullt hvis det er årsaken til økningen og er noe vi ser alvorlig på, sier Øystese.

I Riksadvokatens mål- og prioriteringsskriv for straffesaksbehandlingen i 2023 presiseres det at hatkriminalitet fremdeles skal vies særskilt oppmerksomhet. Etterforskning av hatkriminalitet skal med det prioriteres. Arbeidet er ett fellesskapsansvar, som både samfunnet og politiet tar på alvor.

– Politiet prioriterer hatkriminalitet høyt, og vi etterforsker alle anmeldte saker. Det er derfor viktig at hatkriminalitet anmeldes, slik at vi kan følge opp de som er utsatt for hatkriminalitet og bidra til at hatkriminalitet i samfunnet kan motvirkes, sier Øystese.

Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i Oslo politidistrikt har laget årets rapport på Hatkriminalitet i Norge 2023. Den viser statistikk over anmeldt hatkriminalitet i Norge i 2023. Det er viktig å presisere at rapporten omhandler anmeldt hatkriminalitet, og ikke det faktiske omfanget av hatkriminalitet i Norge. Rapporten er et bidrag til arbeidet mot hatkriminalitet.

Vedlegg: Hatkriminalitet i Norge 2023 - rapport

  • Police reports
  • Hate crime