– PLIKTER Å FORLATE NORGE: – Alle de løslatte etiopierne oppholder seg fremdeles ulovlig i Norge, sier Jon Andreas Johansen, seksjonsleder for juridisk i Felles enhet for juridisk, analyse, grensefag og etterretning (FJAGE) i PU.
– PLIKTER Å FORLATE NORGE: – Alle de løslatte etiopierne oppholder seg fremdeles ulovlig i Norge, sier Jon Andreas Johansen, seksjonsleder for juridisk i Felles enhet for juridisk, analyse, grensefag og etterretning (FJAGE) i PU.
FotoFoto: Politiets utlendingsenhet

– Alle disse har fått avslag på søknad om opphold i Norge og utreiseplikt som de ikke har overholdt, sier Jon Andreas Johansen, seksjonsleder for juridisk i Felles enhet for juridisk, analyse, grensefag og etterretning (FJAGE) i PU.

Ingen av de internerte etiopierne hatt gyldige reisedokumenter eller tilstrekkelig dokumentasjon på hvem de er. På denne bakgrunn tok norske myndigheter sammen med enkelte andre land i Europa initiativ til å invitere etiopiske myndighetspersoner til Norge. Hensikten med dette var å verifisere etiopiske borgere som var innsatt på utlendingsinternatet.

Fremdeles ulovlig i Norge

– Slikt verifiseringsarbeid er tidkrevende. I påvente av svar på verifiseringsanmodningene er alle etiopiske borgere som har vært innsatt på utlendingsinternatet, etter en konkret vurdering løslatt mot meldeplikt og pålegg om bestemt oppholdssted, forklarer Johansen. 

Han sier at alle de løslatte oppholder seg fremdeles ulovlig i Norge, og har et gjeldende pålegg om å forlate Norge. Johansen understreker at enhver utlending som plikter å forlate Norge, plikter også å fremskaffe reisedokumenter dersom han eller hun ikke har dette. 

Må fremskaffe reisedokumenter

Mange utlendinger som kommer til Norge uten reisedokumenter, skaffer seg dette fra Norge. Johansen påpeker at det er mange måter å jobbe for å fremskaffe nødvendige dokumenter for å kunne få utstedt reisedokument fra ambassaden. 

– Man kan be om hjelp fra familie eller venner i hjemlandet dersom noe må sendes, man kan søke om hjelp til retur fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og International Organization for Migration (IOM) eller be politiet om bistand. Etter politiets kunnskap er det fullt mulig å få utstedt reisedokument via Etiopias ambassade i Stockholm, sier seksjonslederen for juridisk i PU. 

Kan søke om hjelp 

Videre påpeker Johansen at politiets erfaring i slike saker er at personer som faktisk samarbeider om retur og ønsker å returnere, klarer å fremskaffe nødvendig dokumentasjon på hvem de er. 

– Selv om de løslatte har blitt fremstilt for en etiopisk delegasjon og venter på svar fra verifiseringsanmodning, kan de fremdeles søke om hjelp fra UDI og IOM til å reise frivillig til hjemlandet, sier han.