Dette er de tre sakene i korte trekk:

- En mann fra Salten er siktet for vold mot sin partner. Han ble ilagt besøksforbud med elektronisk kontroll og pålenket 19.06.24. Forbudssonen omfatter mannens hjem. Siktede har krevd forbudet bragt inn for retten.

- En mann fra Helgeland er siktet for grove trusler mot sin eks-partner, samt brudd på besøksforbud. Han har vært varetektsfengslet i 2 uker og ble ilagt besøksforbud med elektronisk kontroll og pålenket 20.06.24. Forbudssonen omfatter mannens hjem. Han har krevd forbudet bragt inn for retten. Retten har truffet en avgjørelse i saken, hvor retten stadfester pålenkingen, men gjort forbudssonen mindre enn politiets påstand. Påtalemyndigheten er uenig i dette og har anket saken med oppsettende virkning, som innebærer at han bærer fotlenke til spørsmålet er endelig avgjort.

- En mann fra Salten er siktet for grove trusler og brudd på besøksforbud mot sin eks-partner. Han har vært varetektsfengslet i 1 uke og ble ilagt besøksforbud med elektronisk kontroll og pålenkes i dag, 21.06.24. Forbudssonen omfatter ikke mannens hjem. Det er ikke avklart om siktede har krevd forbudet prøvd for retten.

Omvendt voldsarm er et inngripende tiltak hvor siktede blir satt på fotlenke som gir politiet en alarm dersom man bryter en definert forbudssone, hvor den fornærmede oppholder seg. I noen tilfeller kan det være at siktede må flytte for unngå den definerte forbudssonen. Med omvendt voldsalarm er det altså siktede som må bære byrden med å gå med elektronisk fotlenke.

I alle saker der siktede krever et besøksforbud med elektronisk kontroll bragt inn for retten, vil påtalemyndigheten sørge for at dette gjøres. Retten må da ta stilling til om elektronisk kontroll er nødvendig og forholdsmessig i den aktuelle saken. Siktede må likevel bære fotlenken til dette spørsmålet er endelig avgjort i retten.

I tillegg til disse sakene har Nordland politidistrikt i løpet av våren har hatt én pålenking som resultat av dom, og i ytterligere to saker et det påstått OVA, men her foreligger det ikke rettskraftige dommer enda.