Mannen skal ha kamuflert lovbruddene gjennom egne selskaper som angivelig skulle produsere varer ment for kommersielt salg. Ifølge tiltalen opprettet mannen fiktive fakturaer mellom sine selskaper, som førte til urettmessige tilbakebetalinger fra Skatteetaten på om lag 9 millioner kroner.

I tillegg er han tiltalt for grov økonomisk utroskap mot tre selskaper for rundt 11,5 millioner kroner der deler av midlene var investert av privatpersoner. Tiltalen omfatter også uriktig bokføring av fiktive fakturaer for til sammen cirka 47 millioner kroner, som er grove brudd på regnskapslovgivningen og ga et falskt bilde av driften.

Saken ble avdekket av Skatteetaten, som anmeldte forholdene til Oslo politidistrikt. Etterforskningen har blitt gjennomført av Seksjon for finans- og spesiallovgivning i tett samarbeid med revisorer fra Skatteetaten.

- Skatteetaten anmelder de mest alvorlige sakene vi jobber med til politiet. Å unndra skatt og avgift som skal gå til finansieringen av fellesskapet må få konsekvenser. Det er derfor viktig at de som begår økonomisk kriminalitet straffeforfølges av politi- og påtalemyndigheten, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

Mannen er også tiltalt for å ha bedratt en eldre kvinne for ca. 2 millioner kroner, og for å ha forledet en bank til å utbetale lån på ca. 15 millioner kroner ved å fremlegge uriktig dokumentasjon.

Den tiltalte nekter straffskyld for alle punkter. Oslo politidistrikt har tatt heftelse for kr 11,8 millioner i mannens bolig for å sikre krav fra Skatteetaten og den eldre kvinnen.

- Politiet ser alvorlig på denne typen kriminalitet siden det er et stort samfunnsproblem at tillitsbaserte løsninger blir misbrukt, sier politiadvokat Helge Vigerust.

Påtalemyndigheten sender saken til beramming. Rettssaken forventes å gå over ca. fire uker.