– Vi er glade for å være en del av Arendalsuka igjen i år. Dette er en unik mulighet for oss til å møte innbyggerne, diskutere aktuelle problemstillinger og bidra til å skape et tryggere samfunn, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politiet vil også i år ha en egen stand hvor innbyggerne kan henvende seg med spørsmål, og få informasjon. Det lokale politiet i Agder politidistrikt har iverksatt nødvendige tiltak for å sikre et trygt og godt arrangement for alle deltakere.

Her er en oversikt over hvor politiet deltar:

Gjengkriminalitet i Norge – hvor står vi og hva gjør vi?

  • Mandag klokken 15.00-16.00
  • Sted: Madam Reiersen

En samtale mellom sentrale samfunnsaktører som politikere, folk fra politi, kriminalomsorgsdirektoratet, toll, og leder YS om gjengkriminalitet, gjentagelsesfaren og hva kan vi gjøre utenfor og innenfor murene for å motvirke denne formen for kriminalitet.

Fra politiet deltar sjef Kripos, Kristin Kvigne.

 

Skurk eller helt? Hvilket bilde har vi av logistikk og transportbransjen?

  • Mandag klokken 21.00-22.00
  • Sted: Samferdselsteltet

Logistikk og transportbransjen blir ofte assosiert med "skurk". Men er det egentlig slik? Vi ser på rammebetingelsene, samarbeidet med politiet, skatter og avgifter, privat vs offentlig, klimaløser eller versting, verdiskaper eller kriminell?

Fra politiet deltar næringslivskontakt Christina Thomassen Rooth.

Modig ledelse i den digitale tidsalder: Ta risiko, vis veien!

  • Tirsdag klokken 10.00-11.00
  • Sted: Torvet 10

I dagens digitale verden handler ledelse om mer enn bare å håndtere risiko. Det handler om å omfavne endring, forestille seg fremtiden og lede der andre nøler. Når vi møter utfordringer som manglende samordning, fragmentert lovverk og økende digitalt utenforskap, blir lederskap viktigere enn styring. Modige ledere viser veien med klarhet og positivitet, bygger tillit og engasjement, og møter uenighet med nysgjerrighet.

 Fra politiet deltar Catherine Janson, Direktør, Politiets IT-enhet (PIT).

 

Reisen mot sosial anerkjennelse

  • Tirsdag klokken 10.00-15.00
  • Sted: Lassens hus

Reisen mot sosial anerkjennelse: Hvordan kan recoveryorientert tilnærming støtte bedringsprosessen til den enkelte. 
13.50 -14.30 Bruk av omvendt voldsalarm.

Fra politiet deltar Hans Christian Dragvoll, Øst politidistikt.

 

 Telefonsvindel – hvem beskytter oss?

  • Tirsdag klokken 11.00-12.00
  • Sted: Arendals Fossekompani

Vi hører stadig om økning i telefonsvindel og svindel generelt, og nye måter å bli svindlet på. Noe stoppes av teleoperatørene, noe av bankene, noe av politiet, og noe slipper gjennom. Men hvordan jobber disse aktørene sammen, finnes det bedre måter å drive arbeidet på, og hvordan bør dette reguleres og finansieres? Vi samler sentrale aktører til diskusjon.

Fra politiet deltar Fredrik Lykken, Politiinspektør og fagleder forebygging, Økokrim.

 

Har politiet ufortjent høy tillit? Kapasiteten reduseres mens kriminaliteten øker 

  • Tirsdag klokken 12.00-13:00
  • Sted: Strand Café

Flere sentrale utviklingstrekk i norsk politi har gått i feil retning de siste årene. Oppklaringsprosenten for straffesaker går ned og antall straffesaker øker. I løpet av 2023 ble politidistriktene nedbemannet med 446 årsverk. Det har medført utfordringer med å nå responstidkravene ved akutte oppdrag, funksjoner og seksjoner har blitt lagt ned, samt at forebyggende enheter har blitt redusert eller fjernet.

Fra politiet deltar politidirektør Benedicte Bjørnland og politimester i Agder Kjerstin Askholt.

 

Frivillig beredskap – hva skjer hvis den forsvinner?

  • Tirsdag klokken 12.30-13.30
  • Sted: Bærekraftscenen

Hva skjer hvis den frivillige beredskapen forvitrer og blir borte? Hva skjer da med samvirkemodellen som har tjent oss vel i over 50 år?  Vi tar debatten. Hver dag er det vanlige folk som utfører livreddende førstehjelp og som redder folk til sjøs, på land og i fjellet. Når det gjelder søk etter savnet person, redning av personer fra terrenget og innsats i snøskred, er frivillige den primære ressursen samfunnet vårt kan spille på. I gjennomsnitt er frivillige mannskaper involvert i 9 oppdrag hver eneste dag, og tendensen er økende.             

Fra politiet deltar assisterende politidirektør Håkon Skulstad.

 

Toll og bananer

  • Tirsdag klokken: 13.00-15.00
  • Sted: Randi Laudal Blomster

Norsk Tollerforbund arrangerer debatt om grensekryssende organisert kriminalitet i Norge og Norden.

  • Del 1: Svenske tilstander og kokaintsunamien
  • Del 2: Hvordan møte truslene om organisert kriminalitet
  • Del 3: Varer den poltiske vilje lenger enn valgkampen?

Fra politiet deltar Kripossjef Kristin Kvigne. 

 

Er vi beredt – motstandsdyktighet i Norge og Norden

  • Tirsdag klokken: 13.30-14.45
  • Sted: Nordens telt

Verden står midt i klimakrise og sterke geopolitiske spenninger. Også i Norden merker vi ekstremvær, krig i nærområdene og økte forskjeller. Sverige forteller sine innbyggere hva de skal gjøre hvis det blir krig. Er krig den største trusselen vi står overfor, eller er det klima, påvirkningsoperasjoner utenfra, en ny helsekrise?

Uansett hvilken krise vi snakker om, sier ekspertene at det viktigste når en krise inntreffer er å handle raskt. Hva gjør myndigheter, næringsliv og sivilt samfunn på tvers av Norden for å ruste våre institusjoner og innbyggere til større kriser? Har vi den beredskapen som trengs?

Fra politiet deltar politidirektør Benedicte Bjørnland.

 

There`s a new sheriff in town – hva vil kriminalitetsforebygging gjennom byutvikling si?

  • Tirsdag klokken 15.00-15.40
  • Sted: Baker Jørgensen

Den siste tiden har debatten om byene adressert at selve måten vi formgir byene våre på, kan øke sannsynligheten for at noe kriminelt finner sted. Hypotesen er altså at vi dyrker frem utrygge steder, fordi aktørene innen byutvikling enten er for kunnskapsløse eller skjødesløse når det kommer til kriminalitetsforebygging gjennom fysisk bystruktur. Har eiendomsutviklere, arkitekter, politikere og etatenes byråkrater sovet i timen?

Fra politiet deltar Christina Rooth, næringslivskontakt, Oslo politidistrikt. 


Endelig – en langtidsplan for politiet

  • Tirsdag klokken: 16.00-17.00
  • Sted: Randi Lauvdal blomster

Norges Politilederlag i Parat har i en årrekke tatt til orde for, og argumentert for en langtidsplan for politiet. I vår sa et samlet Storting ja, nå skal det endelig lages en langtidsplan for politiet. Men hvordan gjør vi det, hvordan skal den lages, hvordan skal den finansieres - og hvordan skal den brukes?

Fra politiet deltar politidirektør Benedicte Bjørnland.

  

AI i praksis – suksesshistorier fra arbeidslivet

  • Tirsdag klokken: 16.00-17.00
  • Sted: Kribb

Mange offentlige og private virksomheter er i gang med enten enkle eller mer avanserte AI-prosjekter, men på langt nær alle og ikke i stor nok grad eller med høy nok fart. Hva skal til?Fra politiet deltar politidirektør Benedicte Bjørnland.

Fra politiet deltar Catherine Janson, Administrerende direktør, Politiets IT-enhet (PIT).

Hvordan kan et offentlig-privat samarbeid innen cybersikkerhet styrke det norske totalforsvaret

  • Onsdag klokken: 09.00-10.00
  • Sted: Castelle

Totalforsvarskonseptet går ut på at det skal være gjensidig støtte og samarbeid mellom Forsvaret og det sivile samfunn i hele krisespekteret fra fred, til krise, og krig. I tiden vi lever i er krisespekteret sammensatt, og vi kan oppleve å ha fred, håndtere flere kriser og være utsatt for hybrid krigføring på samme tid.

Fra politiet deltar Olav Skard, Avdelingsdirektør, Nasjonalt cyberkrimsenter, Kripos. 

 

Kan vi beskytte oss mot deepfake-svindel?

  • Onsdag klokken: 09.30-10.15
  • Sted: Annen etage

Klarer du å se/høre forskjell på det som er ekte og det som er falskt? Kom og prøv! Her møter du Økokrim, sjefen i TV 2 og Visma til samtale om AI, og du får demonstrasjon av deepfake-teknologi. Klarer du å se/høre forskjell på det som er ekte og det som er falskt? Svindel med deepfake-teknologi tilhører ikke fremtiden. Det skjer allerede over hele verden.

Fra politiet deltar Anne Glede Allum, Statsadvokat, fagansvarlig for bedrageri, Økokrim.

 

Politiledelse mot 2045

  • Onsdag klokken: 10.00-11.00
  • Sted: Randi Lauvdal blomster

Norges Politilederlag i Parat har i samarbeid med Politihøgskolen og Høyskolen Kristiania fått utarbeidet en forskningsrapport under tittelen "Hva slags politiledere og politilederskap trenger Norge i 2045?" Forskningslederen for studien vil presentere rykende ferske forskningsfunn, og i forlengelsen av dette vil det bli en samtale mellom både lokale, sentrale og nasjonale politiledere om lederskap, og utfordringer vi står overfor frem mot 2045.

Fra politiet deltar assisterende politidirektør Håkon Skulstad. Fra Politihøgskolen førsteamanuensis Anne Rød.

 

Arbeidslivskriminalitet

  • Onsdag klokken: 10.30-11.30
  • Sted: Sløydsalen

Norge har et godt og arbeidsliv, men det er også betydelige innslag av useriøse arbeidsgivere som begår lønnstyveri, utsetter arbeidstagerne for risiko og arbeidslivskriminalitet i stort omfang. I dette arrangementet er noe av grunnlaget for debatten at Høyre nylig fremmet hele 148 tiltak mot arbeidslivskriminalitet og at Arbeidstilsynet nå har fått hjemmel til å gi betydelige større overtredelsesgebyrer.

Fra politiet deltar Pål Lønseth, Sjef Økokrim.

 

Stat og næringsliv som de kriminelles minibank og skatteetaten som datasentral

  • Onsdag klokken: 12.00-13.00
  • Sted: Strand Cafe

Politiets trusselvurdering viser til fire sentrale kriminalitetsområder som rammer samfunnets felles verdier; organisert, cyber, økonomisk - og miljøkriminalitet. Politiets Fellesforbund og Skatterevisorenes Forening ser det samme bildet. De organiserte kriminelle miljøene finner stadig nye markeder og nye metoder for å sikre seg illegal profitt. Forretningsmodellene er vevd sammen og handler om å tjene mest mulig penger. Vi ønsker å belyse sammenhengene mellom kriminalitetsområdene og hvordan profitt relatert til svindel overfor offentlige og private institusjoner er en økende del av de organiserte kriminelles forretningsmodeller.

Fra politiet deltar Kristin Kvigne, Sjef for Kripos, Kripos

 

Politiets digitalisering på etterskudd – en trussel for nasjonens sikkerhet

  • Onsdag klokken: 12.00-12.50
  •   Sted: Castelle

Det har vært for lite fokus på å løse politiets samfunnsoppgave raskere og bedre med teknologiske virkemidler. Konsekvensen er ineffektiv bekjempelse av kriminalitet, noe som går ut over tryggheten i samfunnet. Dette var essensen i Riksrevisjonens rapport.

Fra politiet deltar Catherine Janson, Direktør, Politiets IT-enhet.

 

Hvordan bekjempe digital vold?

  • Onsdag klokken 13.00-13.45
  • Sted: Flavours of India

Med den voldsomme teknologiske utviklingen har det oppstått nye former for vold. Digital vold kan være like omfattende og alvorlig som fysisk vold. Hat på nett og i sosiale medier har lenge vært belyst som et problem, men hvorfor klarer vi ikke gjøre noe med det?

Fra politiet deltar assisterende politidirektør Håkon Skulstad

  • www.arendalsuka.no/programsok/details/24075
  • Arrangør: Likestillings- og diskrimineringsombudet

 

Kriminalitet mot dyr – hva gjør politiet for å bekjempe dette?

  • Onsdag klokken: 13.00-14.00
  • Sted: Barrique øl og vinstue

Bedre etterforskede saker fører til bedre saker for domstolen som igjen fører til bedre rettslige avgjørelser. Det har vært en stor utvikling også i domstolenes syn på alvorligheten av dyrevelferdskriminalitet.

Fra politiet deltar Tone Strømsnes Olsen, Politiadvokat og fagansvarlig for dyrevelferdskriminalitet, Økokrim.

 

Er det typisk norsk å finansiere terror? En debatt om svindel

  • Onsdag klokken: 13.45-14.15
  • Sted: Thon hotel Arendal

Svindel i alle former rammer det norske samfunnet og oss som enkeltpersoner.  Svindel har blitt et alvorlig samfunnsproblem. Det er kriminelle nettverk som står bak mye av den svindelen Pengene vi taper på svindel, går dermed til å finansiere virksomhet vi som samfunn ikke ønsker. Økokrim er opptatt av at vi må bygge et totalforsvar mot svindel. Hva gjør hhv politiet, finansnæringen og telekombransjen for å bygge forsvar, og hva kan forbrukerne selv gjøre?

Fra politiet deltar Pål Lønseth, sjef Økokrim. 

 

Digitale og mobile: Hvordan er generasjon Z i trafikken?

  • Onsdag klokken 14.15-15.00
  • Sted: Samferdselsteltet

Etter en periode med nedgang i ungdomsulykkene, ser utviklingen dessverre ut til å ha snudd. I 2023 ble 161 personer mellom 16 og 24 år drept eller hardt skadd i trafikken, det høyeste antallet siden 2013.

Fra politiet deltar UP-sjef Knut Smedsrud

 

 Cybersikkerhet: Hvorfor tar ikke myndighetene dette mer på alvor?

  • Onsdag klokken: 15.00-15.45
  • Sted:  Steenhuset

 Stadig flere bedrifter opplever et økt trusselnivå knyttet til digitale angrep og nettkriminalitet. Mange bedrifter har vært utsatt for angrep som får store konsekvenser.

 Fra politiet deltar Simen Bakke, Senior Information Security Advisor, Politiets IT-enhet. 

 

Folk møter folk – et dialogmøte

I dag er Folk møter folk spredt til flere kommuner i Norge, og til Polen, Spania og Portugal gjennom europeiske samarbeidsprosjekter. I oktober 2023 mottok Folk møter folk utmerkelsen «Månedens dialogstemme» fra Nobel Fredssenter.

Fra politiet deltar Bjørn Vandvik, avdelingsdirektør, Politidirektoratet

Selvorganiserende og høytpresterende team – Et naivt ideal eller den nye normalen?

  • Torsdag klokken 10:30 - 12:00
  • Sted: Clarion Hotel Tyholmen

 Retorikken rundt oss endrer seg. Nå er det kontroll, leveranser og effektivitet styrerommet og toppledelsen etterspør. Samtidig så vet vi gjennom årevis med forskning og praksis at de beste resultatene og høyest verdi skaper tverrfaglige team som får tenke selv.

 Fra politiet deltar Hafsa Elkam, produktområdedirektør, Politiets IT-enhet. 

  

Barns rettsikkerhet ofres, hva gjør politikerne?

  • Torsdag klokken 12:00 - 13:00
  • Sted: Advokatfirma Tofte Hald

 Hver dag får vi i Stine Sofies Stiftelse fortvilte henvendelser om barn som forteller om vold eller overgrep, men likevel ikke blir trodd. Verken av de voksne rundt eller av rettssystemet som skal beskytte dem. Etter snart 25 år på dette feltet, konkluderer vi med følgende: Vi har systemer laget av voksne, for voksne, med logikk som gjelder for voksne.

 Fra politiet deltar Ståle Luther, seksjonsleder for felles etterforskningsenhet, tdl. leder Statens Barnehus Tromsø, Troms politidistrikt 

 

Er vi på samme bølgelengde når det gjelder trusselforståelse?

  • Torsdag klokken 14:00 - 14:50
  • Sted: Castelle

At situasjonsforståelse driver handling er velkjent for de fleste, men hva om forståelsen av trusselen og derav situasjonen er forskjellig? Er trusselforståelsen tilnærmet lik hos Forsvar, Politi, Næringslivet og Teknologibedrifter eller er det svært forskjellig. Debatten setter søkelys på situasjons og trusselforståelse og hvordan denne kanskje er forskjellig mellom aktører.  Debatten søker å finne noen svar på hvordan ta bedre beslutninger hos både næringsliv og offentlige etater.

Fra politiet deltar Olav Skard, Avdelingsdirektør, Nasjonalt cyberkrimsenter, Kripos.

 

Kunstigintelligens, påvikrningsoperasjoner og stortingsvalget 2025 - Er vi rustet? 

  • Torsdag klokken 14:00 - 15:00
  • Sted: Advokatfirma Tofte Hald

Samfunnsdigitaliseringen byr ikke bare på store muligheter for nyskaping og vekst, men også på en rekke utfordringer som må håndteres. Ikke minst ut fra et demokratisk og nasjonalt sikkerhetsperspektiv. De seneste årene har verden sett en økning i rettede digitale angrep og tiltak fra aktører, ofte utenlandske, som med skjulte hensikter og agendaer søker å påvirke utgangen av nasjonale valg og andre demokratiske prosesser

 Fra politiet deltar Simen Bakke, Senior Information Security Advisor, Politiets IT enhet. 

 

Mange av arrangementene under Arendalsuka streames. Link til eventuell streaming finner du ved å klikke deg inn på det enkelte arrangement. Dersom det streames finner du "Streaming" som et valg. 

Forbehold om endringer i programmet.