24. november 2022 omkom en bussjåfør da han kom i klem mellom skolebussen han skulle kjøre og en buss som kjørte ut av bussoppstillingsplassen i Alta sentrum.

-Politiet iverksatte etterforsking av ulykken for å avklare om noen har et strafferettslig ansvar og har gjort noe som er straffbart, sier politiadvokat Lisa Sneve. -Det er i denne forbindelse opprettet straffesak både mot den forulykkede sjåførens kollega og mot Boreal Buss AS, som var avdødes arbeidsgiver.

Den forulykkede sjåførens kollega ble dømt til 30 dager betinget fengsel og tap av førerrett i 1 år og 3 måneder ved Vestre Finnmark tingretts dom av 4. januar 2024, som er rettskraftig. Saken mot Boreal Buss AS er nå avgjort ved utstedelse av forelegg på kr. 2.500.000,-, etter ordre fra statsadvokatene.

- Etterforskningen har gitt oss et godt bilde av hendelsesforløpet, og vi har fått grundige vurderinger fra Arbeidstilsynet i anledning etterforskingen rettet mot selskapet, sier statsadvokat Jørn Bremnes ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter, som har påtaleavgjort saken.

Påtalemyndigheten er av den oppfatning at det er avdekket at det forut for og på tidspunktet for ulykken forelå flere mangler hva gjelder selskapets risikovurderinger og etterlevelse av disse ved utarbeidelse av rutiner, sikkerhetstiltak og prosedyrer på et område hvor tunge kjøretøy og myke trafikanter ferdes.

-Selskapet er ilagt forelegg for brudd på arbeidsmiljøloven § 4-1, for ikke å ha sikret at bussjåførenes arbeid på stedet kunne gjennomføres med rimelig trygghet mot ulykke og helseskade, og for brudd på internkontrollforskriften § 5, bl.a. da det ved utført risikovurdering ikke er foretatt en tilstrekkelig analyse av området hvor ulykken skjedde og bruken av området, sier Bremnes.

- Det er vurdert at det foreligger særlig skjerpende omstendigheter ved overtredelsene, idet de ledet til en arbeidsulykke med dødelig utgang. Påtalemyndigheten mener det er riktig å ilegge Boreal Buss AS en bot for overtredelsene, og mener ut fra overtredelsenes art og alvorlighet at 2,5 million kroner er riktig bøtestraff, sier statsadvokat Bremnes.

Boreal Buss AS har frem til 13. september 2024, på å svare på forelegget. Dersom forelegget ikke vedtas vil saken normalt bli oversendt tingretten for rettslig behandling.