– Spørsmålet i saken er om politiet – uten formell anmeldelse – skal iverksette etterforskning for underslag for ett eller flere av de ni forholdene som er omtalt i dokumentasjonen. Vilkåret for å iverksette etterforskning er at det må foreligge rimelig grunn til å undersøke hvorvidt det er begått et straffbart forhold, sier politiadvokat Rune Gjertsen.

Advokat Halvard Helle har meldt seg som forsvarer for Sissel Knutsen Hegdal, og har oversendt et notat i anledning spørsmålet om iverksettelse av etterforskning.

Offentlige midler som er stilt til disposisjon for politiske partier er etter reglene i partilova underlagt særlige regler. Etter lovens §10 (4) skal ikke myndighetene føre kontroll med partienes eller gruppenes disponering av midlene.

– Vår vurdering av disse reglene er at politiet skal vise tilbakeholdenhet med å legge opp til slik kontroll gjennom iverksettelse av etterforskning. Det fremgår av forarbeidene til bestemmelsen at "De som mottar offentlig støtte disponerer fritt over denne og skal ikke stilles til ansvar for bruken". Det fremgår også av lovkommentarene at misbruk kan kontrolleres, herunder påtales. Dersom midlene skulle stammet fra andre kilder enn det offentlige, for eksempel donorer, vil vurderingen være den samme. Politiet skal være svært varsomme med – uten anmeldelse – å etterforske disponering av midler bestemt for politisk virksomhet, sier Gjertsen.

Stavanger Høyre hadde i 2023 en budsjettpost på 150.000 kroner som ble kalt "Div. ordførerprofilering". Spørsmålet blir dermed om de aktuelle postene ligger så langt unna dette formålet at det foreligger et klart misbruk.

– Politiet har gått gjennom hver enkelt disposisjon, og kommet til at det for flere av postene ikke er rimelig grunn til å iverksette etterforskning, fordi disposisjonene vurderes å være disposisjoner politiet mener det er grunn til å være tilbakeholdne med å kontrollere. Dette gjelder ikke alle postene, og det vil av den grunn bli iverksatt etterforskning for enkelte av postene som er omtalt i notatet fra advokatfirmaet Brækhus, sier politiadvokat Gjertsen.

Ut over dette har ikke Sør-Vest politidistrikt ytterligere kommentarer til saken på nåværende tidspunkt.