This page is not available in your selected language.
Tatoveringer og piercinger skal inngå i politiets uniformsreglement
Politiet speiler befolkningen og på samme måte som tatoveringer er vanlig blant innbyggerne i stort, er det også vanlig i politiet. Slik vil det fortsette å være. Men, tatoveringer som kan virke støtende, eller forstyrrende og dermed utgjøre et problem ved utførelsen av politioppgaver, skal tildekkes når tjenestepersoner går i uniform. Tatoveringer i ansiktet eller på hodet er ikke tillat.
Politiuniformens symbolikk, verdighet og fremtoning skal ikke forringes som følge av tatoveringer eller piercing.
– Politiets uniform bidrar til å kommunisere viktige signaler til innbyggerne, og det ansvaret må politiet være bevisst. Dersom tjenestepersoner har tatoveringer eller piercinger som kan oppfattes som krenkende eller støtende, så er det uheldig, sier seksjonssjef Torgeir Haugen i Politidirektoratet.
Eksempler på støtende tatoveringer kan for eksempel være politiske, religiøse, seksuelle eller voldsomme symboler som kan virke forstyrrende og dermed utgjøre et problem for utførelsen av politioppgaver.
Haugen understreker at dette trolig ikke vil være et stort problem i politiet, men at det er viktig at vi har en bevissthet rundt dette.
– Politiet speiler befolkningen og på samme måte som tatoveringer er vanlig blant innbyggerne i stort, er det også vanlig i politiet. Slik vil det også fortsette å være. Heldigvis er det trolig et fåtall av våre medarbeidere som har tatoveringer og piercinger som er av en slik art de vil måtte tildekkes, kommenterer Haugen.
Lokal politiledelse vil ha dialog med ansatte som har tatoveringer eller piercinger som bør vurderes og tildekkes.
– Det vil bli en løpende vurdering og oppfølging fra tilfelle til tilfelle. I ytterste konsekvens, og i spesielt grove tilfeller, så kan det føre til at man ikke kan ha en rolle som innebærer at man skal gå i uniform, avslutter Haugen.
POD kommer til å oppdatere uniformsreglementet med denne informasjonen ved neste revisjon.