This page is not available in your selected language.
Generell bevæpning av politiet: Hva betyr det, og hva skjer nå?
Etter flere landsmøter i politiske partier, hvor bevæpning har vært debattert, er det nå flertall på Stortinget for permanent bevæpning av politiet.
De siste ukene har Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet diskutert dette på sine landsmøter, og de har gått inn for permanent bevæpning av politiet. Krf lederen har også uttalt at partiet er for, men dette er så langt ikke behandlet på landsmøtet. Et forslag om generell bevæpning av politiet er til behandling i Stortinget.
En ny meningsmåling publisert i VG og Aftenposten 9. april viser at 56 prosent av nordmenn er positive til generell bevæpning av politiet. Kun 27 prosent er negative, mens resten er usikre. Dette viser en støtte i befolkningen.
Behandling i Stortinget
Den 18. februar 2025 fremmet tre stortingsrepresentanter fra FrP et dokument 8-forslag om generell bevæpning av politiet. Forslaget er nå til behandling i Stortingets justiskomité, som har frist for å avgi innstilling 6. mai 2025. Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 13. mai 2025.
Spørsmålet om generell bevæpning ble tatt opp i Stortingets spørretime 9. april 2025, hvor justisministeren opplyste at de kan fremme en lovproposisjon om midlertidig bevæpning i løpet av få uker dersom Stortinget ønsker det. Midlertidig bevæpning vil i så fall kunne iverksettes før sommeren. En lovproposisjon om permanent generell bevæpning vil ifølge justisministeren skje i tråd med ordinære lovgivningsprosesser, med ordinær høring osv. Dette vil nødvendigvis ta noe tid.
Dersom midlertidig bevæpning iverksettes i tråd med de rutiner som er etablert og tidligere benyttet ved midlertidig bevæpning, vil en slik beslutning kunne iverksettes i politiet i løpet av kort tid.
Hva betyr generell bevæpning for politiet?
Vilkårene for bruk av skytevåpen endres ikke selv om politiet blir permanent bevæpnet. Politiet skal alltid bruke minst mulig makt, og skytevåpen skal kun benyttes som siste utvei. Ved en generell bevæpning kan det likevel være en risiko for at enklere tilgang til skytevåpen kan få betydning for beslutninger som tas i akutte situasjoner, noe som kan føre til at situasjonen utvikler seg slik at det kan bli nødvendig å bruke skytevåpen. Ved innføring av generell bevæpning er det viktig å sikre tiltak som kan motvirke slike konsekvenser av bevæpningen.
Politidirektoratet er opptatt av å bevare politiets sivile preg og tilliten til politiet ved en innføring av generell bevæpning. Dette vil fortsatt være viktig for at politiet skal oppnå sine mål og gjennomføre samfunnsoppdraget på en for innbyggerne god måte.
– Norsk politi har kompetanse og ferdigheter til forsvarlig bruk og håndtering av våpen, og har i perioder med midlertidig bevæpning løst sine oppgaver på en god måte. Det kan likevel være behov for å vurdere om det bør gjøres endringer i opplæringen og vedlikeholdsprogrammet, for å sikre at tilnærmingen til oppdrag og oppdragsløsningen ikke endres, sier politidirektør Håkon Skulstad.