This page is not available in your selected language.
Rus og ruskontroll
Ved siden av fart er rus en av hovedgrunnene til de alvorligste trafikkulykkene. Meld gjerne fra til politiet om du ser en sjåfør som du tror er påvirket.
Hver eneste dag blir det kjørt cirka 140 000 turer i trafikken av
personer som er ruspåvirket. De kan enten være påvirket av alkohol, narkotiske stoffer eller medisiner. Disse utgjør en stor fare i trafikken.
Politiets ruskontroller
Politiet kan ta en alkotest eller foreløpig blåseprøve av sjåføren når vedkommende er stanset i trafikkontroll. Politiet kan også ta testen hvis det er grunn til å tro at sjåføren er påvirket av alkohol. Resultatet av alkotesten eller andre forhold kan gi politiet grunn til å tro at sjåføren har drukket alkohol eller er påvirket av andre rusmidler eller bedøvende midler. Hvis det er nødvendig, kan sjåføren bli sendt til en legeundersøkelse for å ta blodprøve. Testene vil slå fast hvor påvirket sjåføren er.
Nekter du å gi blåseprøve, vil du bli tatt med til legeundersøkelse og blodprøve. Mistenker politiet at du er påvirket av narkotiske stoffer eller medikamenter? Da vil det alltid bli tatt blodprøve.
Du skal ikke kjøre i ruspåvirket tilstand
Promillegrensen i Norge er på 0,2 promille. Promillekjøring eller fyllekjøring er å kjøre når du har mer enn 0,2 promille alkohol i blodet. Promillekjøring fører vanligvis til at du mister førerkortet ditt for en periode. Kjører du med høy promille? Da får du bot eller blir dømt til fengsel. Har du påført skade på personer eller eiendom? Da kan du få ansvar for å gi erstatning for skadene. Det kan være at ulykkesforsikringen ikke gjelder, dersom du har kjørt i beruset tilstand.
Hvordan påvirker legemidler og narkotika deg som sjåfør?
Bruk av narkotika øker risikoen for trafikkulykke. Det er fem ganger mer ruskjøring med legemidler og narkotika enn alkohol. Blant førere som er påvirket av legemidler, er det vanligste sovemedisiner (zopiklon), beroligende midler (diazepam) og smertestillende medisiner (kodein). Jo mer av stoffet i blodet, dess mer påvirket er vanligvis sjåføren.
Som sjåfør er det ditt ansvar å sjekke om du kan kjøre mens du bruker legemidler. Ta kontakt med legen som har gitt deg medisinene dine. Spør om du er skikket til å kjøre. Som sjåfør må du alltid uansett vurdere om du er i form til å kjøre. Er du sliten, uopplagt eller trøtt? Da skal du ikke kjøre.
Hvordan kan du hjelpe?
Meld gjerne fra til politiet om du ser en sjåfør som du tror kan være påvirket.
Hva sier loven?
Kontakt nærmeste politi
Velg sted for å få kontaktinformasjon og åpningstider.