– Bakgrunnen for aksjonen er en anmeldelse fra Statsforvalteren i Rogaland. Deres tilsyn viser at bedriften ikke kan dokumentere at store mengder farlig avfall i fast og flytende form har blitt håndtert på riktig måte. Etterforskningen så langt gjør at vi mistenker at mangelen på dokumentasjon skyldes at avfall er sluppet ut i naturen, sier Amund Preede Revheim, leder for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Pågripelser

På bakgrunn av dette er fem personer pågrepet i dag.

– Det er to menn og en kvinne i 40-årene, en mann i 50-årene, og en kvinne i 70-årene. Flere av de fem har, eller har hatt, sentrale roller i bedriften. De er siktet for brudd på forurensingsloven, sier politiinspektør Pål Jæger-Pedersen.

De fem pågrepne skal avhøres i dag.

– Mye informasjon er allerede hentet inn i saken. For å sikre bevis så vi nå et behov for å pågripe og avhøre fem personer, sier Jæger-Pedersen.

Over flere år

Politiet mistenker at utslippene har pågått over flere år.

– Tidsforløp og omfang er noe vi søker å avdekke gjennom etterforskningen. Det gjelder også for type stoffer og miljøpåvirkningen dette eventuelt har hatt, sier Preede Revheim.

Den aktuelle bestemmelsen i forurensingsloven har en strafferamme på tre års fengsel.

Økokrim bistår

Økokrim bistår med fagkompetanse både under ransakinger og avhør i saken.

– Saken illustrerer godt at alvorlig miljøkriminalitet også er økonomisk kriminalitet, sier leder for bistandskoordinerende enhet hos Økokrim, Frode Siljehaug.

– Økokrim er nasjonal fagmyndighet for miljøkriminalitet. Dette er et område som er høyt prioritert. I denne saken er det mistanke om alvorlig miljøkriminalitet. Da er det naturlig at Økokrim bistår lokalt politi, legger Siljehaug til.