Politiets innbyggerundersøkelse for 2024 viser at befolkningens tillit til politiet fortsatt er høy, men er på nasjonalt nivå redusert med to prosentpoeng. Denne trenden gjelder også for Sør-Vest politidistrikt. 66 prosent av respondentene svarer at de har høy tillit til politiet, mot 69 prosent i 2023.

- Tillit er skjørt, og politiet må jobbe kontinuerlig for å både opprettholde og styrke tilliten i befolkningen. Det er fortsatt viktig å vise åpenhet der vi kan, og være tydelige på hvorfor vi prioriterer som vi gjør. De mest alvorlige sakene krever mye, og det kan påvirke vår kapasitet til å håndtere hverdagskriminaliteten, sier politimester Hans Vik.

Nasjonale resultater og distriktsrapporter finner du her

Flere føler seg trygge

85 prosent av respondentene som bor i Sør-Vest politidistrikt opplever høy grad av trygghetsfølelse. Dette er to prosentpoeng flere enn de som svarte det samme under undersøkelsen i 2023.

- Vi ser at trygghetsfølelsen er høyere blant de som bor i mindre sentrale kommuner. Det henger etter all sannsynlighet sammen med at det er flere uønskede hendelser i mer sentrale strøk. En viktig del av vårt samfunnsoppdrag er å levere trygghet til innbyggerne. Dette handler ikke bare om fysisk tilstedeværelse. Tilgjengelighet på nett og at vi forteller hva vi gjør kan også ha en trygghetsskapende effekt, fremhever politimesteren.

Høyere tillit og lavere trygghetsfølelse blant unge

Innbyggerundersøkelsen for 2024 inkluderer også 16 og 17 år gamle respondenter. Tilliten i denne gruppa er høyere enn blant de eldre respondentene i Sør-Vest politidistrikt. 72 prosent av de spurte ungdommene har svart at har høy tillit til politiet, og det er også noe høyere enn resultatet på nasjonalt nivå. Undersøkelsen viser imidlertid at ungdommene føler seg mindre trygge enn de voksne. 73 prosent av respondentene i denne målgruppa har svart at de føler seg trygge i sitt nærmiljø.

- Dette kan ha en sammenheng med at ungdomskriminaliteten har blitt grovere, en trend som vises i de største byene. Det var i 2024 flere tilfeller av ran og kroppskrenkelser der ungdom var gjerningspersoner sammenlignet med tidligere år. Forebygging av ungdomskriminalitet blir derfor en viktig prioritering videre, sier Vik.

Fornærmede i alvorlige saker blir tatt på alvor

Innbyggerundersøkelsen søker blant annet å kartlegge hva de spurte er mest bekymret for at de skal bli utsatt for. I Sør-Vest politidistrikt oppgir flest at de frykter at de skal bli utsatt for skremmende eller plagsom adferd, tyveri på offentlig sted eller ID-tyveri. Det er i tråd med resultatene fra undersøkelsen som ble gjennomført i 2023. Av de som har blitt utsatt for en kriminell handling er det i størst grad de som har blitt usatt for vold, mishandling eller seksuelle overgrep som oppgir at de ble tatt på alvor av politiet.

- Alle som tar kontakt med politiet skal tas på alvor. Det er særlig viktig at innbyggere som blir utsatt for de mest alvorlige kriminalitetstypene opplever seg ivaretatt på en god måte. Det bygger trygghet, sier politimester Hans Vik.