Forskning og utvikling i politiet
Politiet trenger forskningsbasert kunnskap for å kunne utvikle og forbedre egen praksis, organisasjon og tjenester.
Politiets plan for forskning og utvikling (FoU-plan) gir politiet retning i forsknings- og utviklingsarbeidet og legger til rette for innhenting av forskningsbasert kunnskap.
Last ned planen
Om FoU-planen
Formålet med FoU-planen er å legge til rette for en mer systematisk tilnærming til politiet som kunnskapsbasert organisasjon. Det er behov for mer kunnskap om politiets arbeidsmetoder, organisasjon og utfordringsbilde, for at innsatsen skal kunne bidra til at politiet best løser sitt samfunnsoppdrag.
Forskningsbasert kunnskap skal gi politiet bedre beslutningsstøtte, og vil også gi et bedre grunnlag for langsiktige satsninger og prioriteringer i etaten, sektoren og i den overordnete kriminalitetspolitikken.
FoU-planen skal fremme samarbeid mellom politiet og forskningsmiljøer, både nasjonalt og internasjonalt.
Relevans
Politiet trenger forskningsbasert kunnskap for å kunne utvikle og forbedre egen praksis, organisasjon og tjenester.
- Politiet skal være en kompetent, profesjonell og tydelig tilrettelegger, samarbeidspartner og bestiller av forskningsbasert kunnskap overfor relevante forsknings- og kunnskapsmiljøer.
- Politiet bør anerkjenne at også forskning som ikke har en umiddelbar anvendelse5 kan være relevant.
- Politiet skal sørge for at relevant kunnskap som fremskaffes tas i bruk og får effekt.
Kvalitet
Forsknings- og utviklingsarbeid skal holde høy kvalitet og utføres av kompetente fagmiljøer.
- Kunnskapsproduksjonen skal gjennomføres av, eller i samarbeid med, anerkjente FoU-miljøer og -institusjoner, for å sikre at resultater er i tråd med vitenskapelige kvalitetskrav.
- Oppdragsforskning skal utføres med respekt for forskningens uavhengighet og integritet, i henhold til forskningsetiske normer.
Åpenhet
Åpenhet er en forutsetning for tillit. Vi skal dele den kunnskapen vi har med andre. Politiet skal være tydelig til stede i samfunnsdebatten
- Politiet skal legge til rette for, og etterspørre, forskning på egen virksomhet, også den nysgjerrighetsdrevne forskningen.
- Politiet skal tilrettelegge for deling av kunnskap og for tilgang til politiets data for forskningsformål.
- Politiet skal være en synlig og åpen aktør i samfunnsdebatten.
Politiets behov for kunnskap må ses i sammenheng med utviklingen av samfunnet og kriminalitetsbildet. Hensikten med de prioriterte områdene i denne planen er å peke ut enkelte områder der vi særlig ser kunnskapsbehov, og som har en forankring i gjeldende prioriteringer og føringer fra Justis- og beredskapsdepartementet og i politiets egne strategidokumenter.
Planen presenterer følgende tre prioriterte områder
- samhandling og samvirke
- arbeidsmetoder
- relasjonen mellom politiet og innbyggerne