Her kan du lese om hvilke opplysninger vi samler inn, hvordan vi gjør det, og hva vi bruker dem til. Politiet.no lenker til andre publikumstjenester, som søknad om politiattest, tips (Kripos) og timebestilling for pass. Disse har egne personvernerklæringer.

Hva er personopplysninger?

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en person, for eksempel navn, bosted, telefonnummer, e-postadresse eller IP-adresse. Opplysninger om hvordan du bruker politiet.no, anses også som personopplysninger, så lenge de kan knyttes til deg som enkeltperson.

Behandlingsansvar

Politidirektoratet er ansvarlig (behandlingsansvarlig) for å behandle personopplysninger som samles inn ved bruk av politiet.no. Håndtering av personopplysninger skal skje i tråd med personopplysningsloven.

Firmaet Basefarm er politiets databehandler, og sørger for selve driften av politiet.no.

En egen databehandleravtale mellom politiet og Basefarm regulerer hvilke opplysninger leverandøren har tilgang til, og hvordan de skal behandles. Det er bare Politidirektoratet og Basefarm med underleverandører, som har tilgang til opplysningene som samles inn.

Her finner du kontaktinformasjon til Politidirektoratet.

Rettigheter

Alle som spør, har krav på grunnleggende informasjon om behandlingen av personopplysninger i en virksomhet etter personopplysningslovens § 18, 1. ledd. Denne grunnleggende informasjonen om håndteringen av personopplysninger i politiet.no får du her i denne erklæringen. Her finner du mer om innsyn og postjournal.

Hvilken informasjon samler vi inn?

Vi samler inn opplysninger som du oppgir til oss, og opplysninger om hvordan brukerne bruker politiet.no.

Opplysninger du selv oppgir:

  • når du sender et tips eller en anmeldelse til via politiet.no, eller når du legger inn informasjon i et skjema på politiet.no
  • når du gir oss tilbakemeldinger gjennom tjenesten ("Fant du det du lette etter?")

Opplysninger om din bruk av politiet.no

  • Hvilken teknologi du bruker. Vi registrerer om du bruker laptop, nettbrett eller mobil, hvilken nettleser du bruker, IP-adresse, nettverksoperatør og lignende.
  • Hvilke sider som blir besøkt. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics til å innhente IP-adressen til dataenheten din. Vi sørger for at IP-adressen anonymiseres før den lagres av Google, slik at de ikke kan identifisere deg som enkeltbruker.
  • Hva du søker etter. Episerver Find brukes som søkemotor på politiet.no. Når du søker etter informasjon på politiet.no, sendes IP-adressen din og det du søker etter, til Episerver Find. Det blir også sendt informasjon om hvilket søkeresultat du klikker på.
  • Hvor du er. Vi registrerer din geografiske posisjon basert på din IP-adresse eller andre former for lokalisering, slik som geolokasjon. Vi lagrer ikke denne informasjonen, og bruker den bare til å gi deg tilpasset innhold, slik som nyheter eller informasjon om et tema. Du kan velge å ikke godta at vi bruker geolokasjonen din. Da kan du oppleve at innholdet ikke blir så godt tilpasset.
  • Hvilket politidistrikt og kommune du bruker informasjon fra. Vi lagrer informasjon om hvilket politidistrikt og kommune du ønsker informasjon fra, i en informasjonskapsel som lagres på enheten din. Dette skjer når du besøker en side med tilpasset innhold. Om du velger å skru av funksjonen for lagring av informasjonskapsler, får du ikke innholdet som er tilpasset det aktuelle politidistriktet.

Hva brukes informasjonen til?

Vi lagrer ikke personopplysninger lengre enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. Opplysninger om hvordan du bruker tjenestene, deles ikke med andre til andre formål enn drift av politiet.no

Her er de viktigste formålene vi bruker opplysninger til:

  1. Forstå behov for informasjon gjennom statistikk. Vi samler inn informasjon om bruken av nettstedet og analyserer disse for å forbedre og videreutvikle tjenesten vår. Formålet er ikke å spore bruken av nettstedet til deg som enkeltperson.
  2. Tilpasse innhold basert på hvor du er. Vi vil gi deg tilpasset innhold basert på hvilket politidistrikt og hvilken kommune du ønsker informasjon fra.

Samtykke til lagring av informasjonskapsler (cookies)

Ved å bruke politiet.no samtykker du til at vi lagrer informasjonskapsler lokalt i din nettleser. Vi bruker for eksempel informasjonskapsler til å lagre hvilket politidistrikt du bruker informasjon fra. Det gjør det enklere for oss å gi deg informasjon som er tilpasset stedet du befinner deg.

Du kan begrense lagring av besøksdata

Du kan begrense behandlingen av opplysninger om deg. Politiet.no vil da ikke i like stor grad være tilpasset ditt behov.

Du kan reservere deg mot at dine besøk registreres i Google Analytics ved å installere et tillegg i nettleseren din. Det gjør du ved å laste ned Google Analytics Opt-out Browser Add-on. Du kan reserver deg mot sporing i EPiServer Find ved å benytte "Do Not Track"-funksjonen i nettleseren din. De fleste nettlesere er innstilt på å akseptere informasjonskapsler automatisk, men du kan selv endre innstillingene slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Husk at dette kan føre til at politiet.no ikke fungerer optimalt. De samme innstillingene lar deg vanligvis velge hvilke nettsteder du tillater informasjonskapsler fra, inkludert tredjeparter som er tilknyttet nettsidene. Du kan også be om å bli varslet hver gang en ny informasjonskapsel blir lagret.

Slik går du frem for å slette informasjonskapsler i ulike nettlesere

Den nøyaktige fremgangsmåten avhenger av enheten din og hvilken nettleser du bruker:

Anmeldelser og tips til politidistriktene

Når du sender anmeldelser og tips til politidistriktene via politiet.no, skjer det via e-post.

Når politiet mottar meldingen, behandles opplysningene. Deretter slettes e-posten.

Tredjepartsverktøy som brukes på politiet.no

Vi bruker flere tredjepartsverktøy for å administrere og tilby tjenester på nettstedet:

  • Google Tag Manager og Google Analytics. Vi bruker tjenestene for å innhente data og analysere bruken av nettstedet.
  • Episerver Find. Vi bruker tjenesten som søkemotor.
  • Geocoder fra OpenCage leverer geolokasjonsdata. Vi bruker tjenesten for å finne adressen du søker etter, og hvilken kommune du befinner deg i, dersom du tillater å dele posisjonen din.
  • Kartverkets karttjenester "Søk i adresseregistre" og "Hurtigsøk på stedsnavn". Vi bruker tjenesten for å finne den adressen du søker etter.
  • Postnummer fra Posten. Vi bruker tjenesten for å finne ditt lokale lensmannskontor eller politistasjon. Vi har koblet Postens postnummerregister sammen med tjenesten Geocoder for å hente frem nærmeste tjenestested.