En gjennomgripende digitalisering
Det er behov for å finansiere et teknologisk løft for at politiet skal være i stand til å holde tritt med utviklingen og løse samfunnsoppdraget til det beste for innbyggerne.
Det er behov for å finansiere et teknologisk løft for at politiet skal være i stand til å holde tritt med utviklingen og løse samfunnsoppdraget til det beste for innbyggerne.
Det bør finansieres et betydelig teknologisk løft, som skal sikre politiets evne til effektiv forebygging og bekjempelse av kriminalitet, herunder:
Regelverk bør moderniseres, avklares og endres, for å sikre raskere og bedre flyt og behandling av informasjon, på tvers av systemer, virksomheter, aktører, geografi og sikkerhetsnivåer. Det er særlig et behov for revisjon av politiregisterlov og -forskrift.
En helhetlig og ansvarlig digitalisering av politiet vil gi store samfunnsøkonomiske gevinster, i tillegg til å legge grunnlag for økt trygghet og tillit i samfunnet. Det teknologiske gapet mellom kriminelle aktører og politiet vil reduseres og politiet kan benytte seg av ny teknologi på en sikrere, raskere, enklere og mer bærekraftig måte. Dette gjør at kapasitet kan frigjøres til viktig tjenesteutvikling, og bidra til at teknologi i større grad kan utnyttes som et verdiskapende virkemiddel i politiet, og med det styrke innbyggernes og samfunnets trygghet og sikkerhet.
Politiets oppgaveløsning understøttes av teknologi og tekniske plattformer, som muliggjør utveksling og ansvarlig bruk av data, internt og eksternt, på en enkel, effektiv og trygg måte. Dette bidrar til felles informasjonsunderlag og situasjonsforståelse om de mest alvorlige og samfunnstruende utfordringene, og gir grunnlag for bedre samhandling og problemløsning, både i politiet og sammen med andre. Samlet sett vil dette gi en effekt for samfunnet i form av en mer sammenhengende og effektiv oppgaveløsning.
Den akselererende teknologiske utviklingen endrer samfunnets og innbyggernes forventninger til politiets oppgaveløsning. Samtidig utnytter kriminelle denne utviklingen til å begå kriminelle handlinger. At kriminelle med store økonomiske ressurser ikke følger byråkratiske prosedyrer, lovverk eller etiske retningslinjer gjør dem svært fleksible og tilpasningsdyktige. Samlet sett bidrar dette til betydelig vekst i kriminalitet med både lavt og høyt skade- og vinningspotensial. Dette utfordrer politiets forutsetninger for å forebygge, avdekke og bekjempe kriminalitet.
I digitaliseringen av samfunnet er det derfor avgjørende at politiet utvikler seg for å kunne håndtere nye former for kriminalitet, for å sikre innbyggernes trygghet og rettsikkerhet, og for å kunne samhandle effektivt med resten av samfunnet.
Veksten i datamengder, og kompleksiteten i disse, er eksplosiv. Politiet behandler sensitiv informasjon som krever høy grad av beskyttelse. Kombinasjonen av stadig økende mengder data, utdatert teknologi for deling av data mellom systemer og tidkrevende manuelle prosesser, begrenser politiets evne til å løse komplekse saker på tvers av systemer, virksomheter, aktører, geografi og sikkerhetsnivåer.
Det betyr at politiet utfordres med tanke på å samle, aggregere og dele informasjon med andre aktører med tilstrekkelig hurtighet, både nasjonalt og internasjonalt, som er vesentlig for kriminalitetsbekjempelse.
Det er krevende å måle omfanget av digital kriminalitet, men internasjonal forskning peker på en markant økning gjennom de siste to tiårene. Internasjonal og nasjonal etterretning beskriver en situasjon hvor omfanget av digital kriminalitet er økende og de kriminelles kapabiliteter utvides og styrkes.
Politiet har over tid opparbeidet seg mye utdatert teknologi, såkalt teknisk gjeld. Dette begrenser muligheten til å videreutvikle løsninger. Den digitale grunnmuren, som skal gjøre det mulig å ha sikre og effektive IT-løsninger, har store mangler.
Med «digital grunnmur» menes i denne sammenhengen politiets infrastruktur, applikasjonsplattformer, dataplattformer, utvikleropplevelse og sikkerhetsløsninger. Manglene har en direkte innvirkning på flere av politiets mest sentrale IT-systemer. Dette hindrer effektiviteten i etterforskningen og i politiets operasjoner, og vil kunne ha konsekvenser for sikkerheten i samfunnet.
Det teknologiske gapet mellom politiet og kriminelle aktører vil fortsette å øke dramatisk, så lenge ikke politiet lykkes med å digitalisere. Konsekvensen av manglende digitalisering er redusert evne til å løse samfunnsoppdraget.