Hopp til hovedinnhold
Logo

Sammendrag og innledning

Politidirektørens faglige råd er et bidrag for å fremme kunnskap og gi anbefalinger for den langsiktige utviklingen av politiet.

Sammendrag

Politiets samfunnsoppdrag ligger fast, men måten det utføres på, må tilpasses utviklingen i samfunnet. Endringer i kriminalitetsbildet og den sikkerhetspolitiske situasjonen utfordrer særlig politiets evne til å løse samfunnsoppdraget.

 

Politidirektørens faglige råd belyser fem sentrale utviklingsområder for å møte samfunns- og kriminalitetsutviklingen slik at vi ivaretar samfunnets og innbyggernes trygghet og sikkerhet:

  1. Bekjempelse av kriminalitet bør være en tydeligere felles nasjonal oppgave. Det trengs en mer helhetlig tilnærming for å forebygge og bekjempe kriminalitet, der politiet og andre aktører må samvirke tett. En mer forpliktende samvirkemodell bør være et bærende prinsipp i dette arbeidet.
  2. Styrking og prioritering av politiets kapasitet i møte med et nytt alvor. Et tydeligere ambisjonsnivå for hva som forventes av politiet vil tydeliggjøre hva innbyggere og samfunn kan forvente av politiet og hva politiet trenger for å løse oppgavene.
  3. Styrket internasjonalt samarbeid og internasjonal tilstedeværelse er nødvendig i lys av at kriminaliteten blir mer internasjonal, den raske teknologiske utviklingen, og at det utvikles felles internasjonale regelverk som bidrar til en mer effektiv kriminalitetsbekjempelse.
  4. Finansiering av en gjennomgripende digitalisering av politiet er nødvendig for at politiet skal håndtere nye former for kriminalitet, sikre innbyggernes trygghet og rettsikkerhet, og kunne samhandle effektivt med resten av samfunnet.
  5. En mer forutsigbar styring av politiet er viktig for at politiet skal kunne ha den nødvendige fleksibiliteten til å tilpasse seg raskt skiftende omgivelser.

Innledning

Politiets rolle som samfunnets sivile maktapparat, med monopol på bruk av legitim fysisk makt på vegne av staten, fordrer at politiet er underlagt sterk politisk, demokratisk og juridisk kontroll. Politiets samfunnsoppdrag er definert i politiloven fra 1995, der første paragraf beskriver overordnede mål:

«Staten skal sørge for den polititjeneste som samfunnet har behov for.»

Politiets hovedoppgaver er å opprettholde alminnelig orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, beskytte innbyggerne og deres lovlydige virksomhet samt å etterforske og forfølge straffbare lovbrudd.

 

Fundamentet for hvordan norsk politi løser sitt samfunnsoppdrag er ideen om at politiets makt hviler på en samfunnskontrakt mellom politiet og befolkningen. I denne samfunnskontrakten bygger ikke politiets makt på frykt, men nesten utelukkende på innbyggernes samarbeid med politiet. Dette samarbeidet skapes ved at politiets handlinger fremmer respekt og samarbeid med innbyggerne. Innbyggernes tillit til myndighetene og politiet står dermed helt sentralt for en polititradisjon som bygger på denne samfunnskontrakten.

 

Politiet nyter i dag generelt godt omdømme og høy tillit i befolkningen;  en tillit som vil komme under press. Geopolitiske spenninger og en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon, politisk polarisering, sosial uro, nye omveltende teknologier, og økonomisk krevende tider utfordrer politiets oppgaveløsning. Det har stor påvirkning allerede og vil by på ytterligere utfordringer i tiden framover. Med endringene følger nye forventninger og krav til politiet.

 

Politiet jobber kontinuerlig med å forbedre seg, blant annet som følge av endringer vi ser i kriminaliteten og i omverden og som følge av funn og anbefalinger i evalueringer og utredninger. Samtidig er de utfordringene politiet står overfor både omfattende og komplekse, og de kan ikke, og skal ikke, løses av politiet alene.

«Politiet skal gjennom forebyggende, håndhevende og hjelpende virksomhet være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme og befeste borgernes rettsikkerhet, trygghet og alminnelige velferd for øvrig.»

Andre ledd i politilovens første paragraf spesifiserer at politiet er et ledd i samfunnets samlede innsats. Det er behov for et mer formalisert og forpliktende samarbeid mellom ulike aktører for å styrke samfunnets samlede evne til å forebygge, avverge og bekjempe kriminalitet på en måte som bidrar til trygghet og sikkerhet og en mer effektiv ressursutnyttelse i samfunnet.

 

Politidirektørens faglige råd er politidirektørens vurdering av hvordan politiet og samfunnet sammen bør møte samfunns- og kriminalitetsutviklingen for å ivareta innbyggernes trygghet og sikkerhet. Rådet konsentrerer seg om anbefalinger politiet ikke kan adressere alene. Interne tiltak politiet selv kan håndtere er derfor utelatt.

 

Lytt til podkasten Politidirektørens faglige råd

🎧 Podkasten Politidirektørens faglige råd (Spotify)