Etter mange år med saksnedgang, har det vært en økning i antall narkotikasaker de to siste årene. Det er 13 prosent flere saker første halvår 2024 enn samme periode i fjor.

Rapporten finner du her

I første halvdel av 2024 ble det beslaglagt 44,5 kg kokain fordelt på 992 beslag. Etter flere år med økning i antall beslag, har utviklingen flatet ut.

– I 2023 var det flere rekordstore kokainbeslag, men så langt i år er det tilbake på et mer vanlig nivå. Styrkegraden er fortsatt høy i både små og store beslag, men noe lavere enn i fjor, sier leder for seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos, Kari Solvik.

Tolletatens analyser viser til tross for mindre beslaglagte mengder, så foreligger det fortsatt en høy trussel for sjøverts innførsel av kokain til Norge, og det foretas stadig store beslag både i og på vei mot våre nordiske naboland.

Betydelig økning i postforsendelser med marihuana

Første halvår er det beslaglagt 2010 kg hasj, marihuana og cannabisplanter fordelt på 3786 beslag. Totalt antall cannabisbeslag er fem prosent høyere enn i 2023. Det er beslaglagt noe mer hasj enn i fjor og vesentlig mer marihuana.

– Vi observerer en endring i trusselbildet for innførsel av marihuana til Norge. Mer spesifikt har beslaglagt mengde i post- og kurerforsendelser fra USA, Canada og etter hvert også Thailand økt betydelig. Størrelsen på beslagene indikerer at det er ment for videresalg, sier seksjonssjef for trusselanalyse i Tolletaten, Ole-Kristian Vefferstad.

Stor økning i MDMA-beslag

Første halvår er det beslaglagt ca. 37 300 tabletter og ca. åtte kilo MDMA-pulver og krystallinsk materiale, fordelt på 436 beslag.

– Antall MDMA-beslag har økt med 47 prosent det siste året, etter en synkende trend siden 2020. De beslaglagte mengdene er over dobbelt så store som i fjor og relativt store sett i et tiårsperspektiv. Tablettene har også høy styrke, sier leder for seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos, Kari Solvik.

Gjennom de siste årene har anestesilegemiddelet ketamin blitt beslaglagt stadig hyppigere og i større mengder. I første halvdel av 2024 ble det beslaglagt 48,7 kilo ketamin, fordelt på 134 beslag.

Tolletaten har foretatt flere store beslag av ketamin, ved grensepasseringer til Norge. Flere av beslagene blir også gjort sammen med større kvanta narkotika.

– Størrelsen på beslagene, samt at flere av dem ble foretatt sammen med store kvanta narkotika, tyder på at profesjonelle aktører står bak, sier seksjonssjef for trusselanalyse i Tolletaten, Ole-Kristian Vefferstad.

Tolletaten: 976 50 370 / pressevakt@toll.no