This page is not available in your selected language.
Innsyn i personopplysninger
Du har rett til å søke om innsyn i hvilke opplysninger vi har registrert om deg. I oversikten over politiets registre kan du lese om hvilke opplysninger som registreres og hvordan du kan søke innsyn.
Registre knyttet til straffesaksprosesser
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg fordi du har levert en anmeldelse, eller vært anmeldt, fornærmet eller vitne i en straffesak?
Registeret inneholder opplysninger om mottak av anmeldelser og oppfølging av straffesaker. Registeret gir en oversikt over saksgangen for alle straffesaker og danner grunnlag for en rekke statistikker.
For å få innsyn i straffesaksregisteret må du beskrive forholdet nærmere.
Du finner egne regler om straffesaksregisteret i politiregisterforskriften kapittel 48.
Har du avgitt DNA-prøve til politiet og ønsker innsyn i hva som er registrert om deg i DNA-registeret?
DNA-registeret består av et identitetsregister, et etterforskningsregister og et sporregister. Registeret inneholder opplysninger fra DNA-prøver innhentet i tråd med straffeprosessloven § 158 og politiregisterloven § 12.
Du finner egne regler om DNA-registeret i politiregisterforskriften kapittel 45.
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert i forbindelse med strafferettslige reaksjoner mot deg eller andre tiltak mot deg som følge av lovbrudd?
Opplysninger fra registeret gis som hovedregel muntlig ved oppmøte hos ditt lokale politidistrikt.
Opplysninger om ilagt straff og andre tiltak som følge av lovbrudd. Det registreres opplysninger om personalia, reaksjoner og tiltak.
Opplysninger fra registeret danner grunnlag for vandelskontroll etter politiregisterlovens kap. 7.
Opplysninger fra reaksjonsregisteret kan som hovedregel kun gis muntlig. Dersom du ønsker innsyn i reaksjonsregisteret bes du derfor oppsøke ditt lokale politidistrikt.
Du finner egne regler om reaksjonsregisteret i politiregisterforskriften kapittel 44.
Dersom du har spørsmål om politiattest kan du lese mer om dette på her, eller ta kontakt med Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester.
Ønsker du innsyn i foto som politiet har tatt av deg i forbindelse med en sak du har vært mistenkt eller siktet i, eller en sak du er dømt for?
Fotoregisteret består av et identitetsregister, et etterforskningsregister og et sporregister. Registeret inneholder foto som er innhentet i samsvar med straffeprosessloven § 160 og bestemmelsene i påtaleinstruksen kap. 11.
Du finner egne regler om fotoregisteret i politiregisterforskriften kapittel 46.
Har du avgitt fingeravtrykk til politiet og ønsker innsyn i hva som er registrert i fingeravtrykkregisteret?
Fingeravtrykkregisteret består av et identitetsregister, et etterforskningsregister og et sporregister. Registeret inneholder fingeravtrykk som er innhentet i samsvar med straffeprosessloven § 160 og bestemmelsene i påtaleinstruksen kap. 11.
Du finner egne regler om fingeravtrykkregisteret i politiregisterforskriften kapittel 46.
Ønsker du innsyn i person-/foretaksopplysninger og politiopplysninger om deg registrert i forbindelse med et tiltak rettet mot deg eller ditt foretak?
Personidentitets- og politiopplysninger og skal sikre at politiets behandling av saks-, reaksjons- og identitetsopplysninger er knyttet til rett person eller foretak.
Opplysninger fra registeret danner grunnlag for vandelskontroll etter politiregisterloven kap. 7.
Du finner egne regler om personidentitets- og politiopplysningsregisteret i politiregisterforskriften kapittel 49.
Politiets operative tjeneste
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg fordi du har vært i kontakt med politiets operasjonssentral i anledning en hendelse eller et oppdrag eller du er omhandlet i en slik hendelse eller oppdrag?
Gir politiet en oversikt over hendelser og oppdrag døgnet rundt. Registeret blir blant annet brukt for å planlegge og gjennomføre den operative polititjenesten i et politidistrikt og for å sikre oversikt over henvendelser til politiet.
For å få innsyn i politioperativt register, må du angi tid, sted og hendelse eller på annen måte identifisere den antatte registreringen det søkes innsyn i.
Det gis ikke innsyn i politiets interne vurderinger og planlegging av tjeneste. Det gis heller ikke innsyn i opplysninger om andre, og det er egne unntaksregler for innsyn i registeret av hensyn til personer som melder fra til politiet.
Du finner egne regler om politioperativt register i politiregisterforskriften kapittel 53.
Ønsker du innsyn i lydlogg etter at du har vært i kontakt med politiets operasjonssentral i anledning en hendelse eller et oppdrag?
Registeret inneholder automatiserte og fortløpende opptak av kommunikasjon til og fra politiet på telefon og annet sambandsutstyr ved politiets operasjonssentraler. Opplysninger i lydlogg slettes som hovedregel automatisk etter 90 dager.
For å få innsyn i lydlogg, må du angi tid, sted og hendelse eller på annen måte identifisere den antatte registreringen det søkes innsyn i. Innsyn i lydlogg gis som hovedregel ikke i form av kopi av lydlogg, men i form av utskrift eller adgang til å lytte til lydloggen hos politiet.
Du finner egne regler om lydlogg i politiregisterforskriften kapittel 53.
Arrest og varetekt
Ønsker du innsyn i opplysninger registrert om deg i forbindelse med at du har vært innsatt i politiarrest/varetekt?
Inneholder en oversikt over alle personer som er innsatt i politiarrest og deres arrestantopphold i henhold til bestemmelsene i straffeprosessloven, utlendingsloven og politiloven.
Du kan finne ytterlig informasjon om arrestjournal i politiregisterforskriften kapittel 54.
Ønsker du innsyn i lyd og bilde etter at du har vært innsatt i politiarrest?
Inneholder opptak av lyd og bilde fra opphold i politiarrest. Formålet med lyd- og bildeopptak i politiarrest er å ivareta arrestantens liv og helse. Opptak av lyd og bilde slettes som hovedregel automatisk etter 30 dager.
Etterlysninger og savnede
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg eller en gjenstand du eier i forbindelse med en etterlysning?
Inneholder opplysninger om personer og gjenstander som etterlyses eller har vært etterlyst nasjonalt i forbindelse med straffeforfølgning eller politiets øvrige oppgaver.
Du finner egne regler om etterlysningsregisteret i politiregisterforskriften kapittel 51.
Har du eller den du ber om innsyn for, vært meldt savnet i en tidsperiode på minst 3 måneder, eller antatt omkommet, og ønsker du innsyn i disse opplysningene
Registeret inneholder opplysninger om saknede, antatt omkomne personer eller opplysninger om uidentifiserte lik og likdeler.
Du finner egne regler om saknetregisteret i politiregisterforskriften kapittel 50.
Forebygging og etterretning
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg i forbindelse med kriminaletterretning?
Registeret inneholder opplysninger registrert for å forebygge, avdekke og stanse kriminell virksomhet, samt for å ivareta den enkeltes sikkerhet. Av hensyn til blant annet kriminalitetsbekjempelsen har politiet omfattende adgang til å gjøre unntak fra innsynsretten i dette registeret, etter en konkret vurdering.
Du finner egne regler om kriminaletterretningsregisteret i politiregisterforskriften kapittel 47.
Ønsker du innsyn i opplysninger som Økokrim har registrert i forbindelse med informasjon om mistenkelige transaksjoner knyttet til mistanke om hvitvasking eller terrorfinansiering?
Register for rapportering om mistenkelige transaksjoner knyttet til mistanke om hvitvasking eller terrorfinansiering. Av hensyn til kriminalitetsbekjempelsen har Økokrim en omfattende adgang til å gjøre unntak fra innsyn i dette registeret, etter en konkret vurdering.
Du finner egne regler om hvitvaskingsregisteret i politiregisterforskriften kapittel 52.
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg i forbindelse med gjennomføring og oppfølging av politiets bekymringssamtaler med deg som mindreårig og dine foresatte?
Inneholder opplysninger i forbindelse med gjennomføring og oppfølgning av politiets bekymringssamtaler med mindreårige og deres foresatte, jf. politiloven § 13 fjerde ledd og § 2 nr. 2. Dersom den begjæringen gjelder er født før 1. april 1985, er det ikke registrert opplysninger om vedkommende i registeret og det gis dermed ikke innsyn.
Du finner egne regler om register for bekymringssamtaler i politiregisterforskriften kapittel 58.
Ønsker du innsyn i opplysninger som politiet har registrert i utarbeidelse av analyserapporter av Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter knyttet til forebygging og bekjempelse av økonomisk kriminalitet.
Register for Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter knyttet til forebygging og bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Av hensyn til kriminalitetsbekjempelsen har politiet og samarbeidende etater en omfattende adgang til å gjøre unntak fra innsyn i dette registeret, etter en konkret vurdering.
Du finner egne regler om NTAES-registeret i politiregisterforskriften kapittel 59.
Grense og utlending
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg i forbindelse med oppgaver etter utlendingsloven/oppgaveløsning ved politiets utlendingsinternat?
Benyttes av politiets utlendingsenhet for å løse deres oppgaver etter utlendingsloven, og for oppgaveløsning ved politiets utlendingsinternat.
Du finner egne regler om politiets utlendingsregister i politiregisterforskriften kapittel 56.
Ønsker du innsyn i flypassasjeropplysninger politiet har registrert om deg i forbindelse med å forebygge, avdekke, etterforske og rettsforfølge terrorhandlinger og alvorlig kriminalitet?
Registeret gir en oversikt over passasjeropplysninger som er innsamlet fra og overført fra luftfartsselskaper. Opplysningene behandles for å bidra til å forebygge, avdekke, etterforske og rettsforfølge terrorhandlinger og alvorlig kriminalitet.
Ønsker du innsyn i opplysninger politiet har registrert om deg i forbindelse med grensekontroll og/eller utlendingskontroll?
Registeret inneholder opplysninger registrert i forbindelse med politiets grensekontroll og utlendingskontroll på territoriet.
Du finner egne regler om grense- og territorialkontrollregisteret i grenseforskriften kapittel 5.
Pass og nasjonale ID-kort
Ønsker du innsyn i opplysninger registrert om deg i forbindelse med ditt pass?
I passregisteret registreres blant annet navn, signatur, fødselsnummer, biometrisk ansiktsfoto, høyde, øyenfarge, hårfarge, fødested, utsendelsesadresse, passnummer, utstedende myndighet, utstedelsesdato og utløpsdato. I tillegg kan andre opplysninger registreres dersom det er nødvendig for forvaltning av registeret og utstedelse av pass.
Formålet med passregisteret er å ha en samlet oversikt over utstedte norske pass, samt norske pass på avveie. Innhenting av data er hjemlet i passloven § 8 og pass- og ID-kortforskriften § 5-2.
Opplysninger om tidligere utstedte pass kan beholdes i passregisteret. Opplysninger skal ikke slettes så lenge de er nødvendige av hensyn til notoritet, historikk og videre kontroll.
Ønsker du innsyn i opplysninger registrert om deg i forbindelse med ditt nasjonale ID-kort?
I ID-kortregisteret registreres blant annet navn, signatur, fødselsnummer, biometrisk ansiktsfoto, høyde, øyenfarge, hårfarge, serienummer og opplysninger om tap og tilbakekall av kortet.
Formålet med ID-kortregisteret er å ha en samlet oversikt over utstedte norske nasjonale ID-kort, samt nasjonale ID-kort på avveie. Innhenting av data er hjemlet i ID-kortloven § 9 og pass- og ID-kortforskriften § 5-3.
Opplysninger om tidligere utstedte nasjonale ID-kort kan beholdes i ID-kortregisteret. Opplysninger skal ikke slettes så lenge de er nødvendige av hensyn til notoritet, historikk og videre kontroll.
Tillatelser
Ønsker du innsyn i opplysninger registrert om deg i forbindelse med at du eier våpen eller har søkt om våpentillatelse?
I våpenregisteret kan det registreres opplysninger som er nødvendige for å kunne føre kontroll med skytevåpen og våpendeler, samt tildelte våpentillatelser.
Våpenregisteret består av opplysninger om hvilke skytevåpen og våpendeler som er registrert på deg, dine søknader om erverv og innehav, avhending og inn- og utførsel.
Ønsker du innsyn i opplysninger registrert om deg i forbindelse at du har fått ditt førerkort beslaglagt?
Registeret inneholder opplysninger om ditt beslaglagte førerkort (ikke prikkregister) og status på førerkort som er beslaglagt, med informasjon om årsak og vilkår for gjenerverv. Dette er en nasjonal løsning for registrering av førerkortbeslag.
Ansattforhold
Ønsker du innsyn i opplysninger registrert om deg i forbindelse at du er eller har vært ansatt eller er eller har vært i en arbeidssøkerprosess i politiet?
Politiet har opplysninger om tidligere og nåværende ansatte, samt opplysninger om personer som har utført arbeid eller tjeneste for politiet.
Slik søker du om innsyn i personopplysninger
Politiet har to ulike skjemaer for å søke innsyn. I selve skjemaet velger du hvilke registre du søker om innsyn i personopplysninger.
Innsyn i politiregistre knyttet til straffesak, operative tjeneste, med flere
Skal du søke innsyn i personsopplysninger knyttet til straffesaksbehandling, operativ tjeneste, arrest og varetekt, etterlysninger og savnede, forebygging og etterretning, grense og utlending, last ned skjema og søk innsyn per post:
- Begjæring om innsyn i politiets sentrale registre (bokmål)
- Krav om innsyn dei sentrale politiregistra (nynorsk)
- Request for access to personal data in national police databases (english)
Innsyn i registre knyttet til pass, ID, tillatelser, ansettelser, med flere
Skal du søke innsyn i personopplysninger knyttet til pass, ID-kort, våpen, beslaglagte førerkort, ansettelser og rekruttering, last ned skjema og søk innsyn per post:
Behandling, svar og klage
Politiet skal gi deg et svar innen 30 dager. Svaret sendes til din folkeregistrerte adresse. Du kan klage på politiets avgjørelse dersom du mener at politiet behandler personopplysninger om deg i strid med personvernregelverket.
Klage etter politiregisterloven
Ønsker du å klage på politiets avgjørelse må klagen fremsettes innen tre uker fra vedtak er fattet.
Vedtak etter politiregisterloven kan påklages til Politidirektoratet. Klagen fremsettes til det organ som har fattet avgjørelsen. Klagen sendes postmottaket til det aktuelle organet. I tillegg kan du be Datatilsynet om å kontrollere at opplysningene om deg er behandlet i samsvar med loven og at reglene om innsyn er fulgt.
Klage etter personopplysningsloven
Politiets avgjørelser etter personopplysningsloven kan påklages til Datatilsynet.
I personvernerklæringen finner du mer informasjon om rettighetene dine.