Undersøkelsen for 2024

Invitasjon og gjennomføring av undersøkelsen for 2024 foregår i perioden 11. september til 31. oktober.

Undersøkelsen gjennomføres av selskapet Verian på oppdrag for Politidirektoratet.

Resultatene fra undersøkelsen er viktige for utviklingen og styringen av politiet, og vil også bli brukt til forsknings- og utdanningsformål. 

Er du invitert til å svare?

Innbyggerundersøkelsen sendes ut på e-post til et tilfeldig utvalg. Du må derfor ha en invitasjon til undersøkelsen for å svare. 

Svar ved hjelp av innlogging og brukernavn fra e-post

  • I invitasjonen du har fått på e-post finner du ditt unike brukernavn.
    Logg deg inn med brukernavnet ditt for å svare
  • E-posten har emnet Hva synes du om politiet i <POLITIDISTRIKT> politidistrikt? Eksempelvis Hva synes du om politiet i Oslo politidistrikt?
  • E-posten sendes ut fra Politiets innbyggerundersøkelse 2024 <undersokelse@horizons.confirmit.eu> eller <undersokelse@veriansurveys.com>

Svar via invitasjonen på e-post

  • Du kan starte undersøkelsen direkte fra e-postmeldingen.
  • E-posten har emnet Hva synes du om politiet i <POLITIDISTRIKT> politidistrikt? Eksempelvis Hva synes du om politiet i Oslo politidistrikt?
  • E-posten sendes ut fra Politiets innbyggerundersøkelse 2024 <undersokelse@horizons.confirmit.eu> eller <undersokelse@veriansurveys.com>

Har du mottatt SMS med innlogging?

Hvis du er 16 eller 17 år har du fått både e-post og SMS med invitasjon til å delta i undersøkelsen. SMS-en er sendt fra Verian på vegne av politiet.

Fakta om innbyggerundersøkelsen

Undersøkelsen blir gjennomført digitalt og når omtrent 25 000 personer.

Innbyggerundersøkelsen består av seks deler:

  1. Tillit til politiet og samfunnet
  2. Politiets tilgjengelighet og tilstedeværelse
  3. Egen trygghetsfølelse i nærmiljøet
  4. Trygghet og møte med politiet på internett
  5. Opplevd kriminalitet
  6. Kontakt med politiet

Spørsmålene vi stiller handler i hovedsak om din opplevelse, inntrykk, og møter med politiet. Om trygghet der du bor, og digital trygghet på internett. Andre spørsmål kan handle om deg, eller noe du har opplevd selv. Dette innebærer spørsmål om du har blitt utsatt for kriminalitet det siste året. For å vite mer om spesielt utsatte grupper eller minorieteter stiller vi også spørsmål om kjønn og seksuell orientering.

Første innbyggerundersøkelse i 2004

Undersøkelsen ble for første gang gjennomført i 2004 og resultatene er et viktig kunnskapsgrunnlag for politiet. Gjennom undersøkelsen forsøker politiet å få et innblikk i innbyggernes syn på politiet, bekymringer, trygghetsfølelse og opplevelser av kriminalitet i eget nærområde.

Vi ønsker å høre hva unge mener om politiet og hvilke behov dere har. Derfor har vi sendt invitasjon til et utvalg 16- og 17-åringer. Svarene du gir brukes til å utvikle norsk politi og det er helt frivillig å delta.

Alle opplysninger fra undersøkelsen vil bli behandlet fortrolig. Svarene du gir blir anonymisert slik at de ikke kan knyttes til deg som enkeltperson.

Spørsmålene handler om ditt inntrykk av og møte med politiet. Dette innebærer spørsmål om du har blitt utsatt for kriminalitet siste året. For å vite mer om spesielt utsatte grupper eller minoriteter, stiller vi også blant annet spørsmål om kjønn og seksuell orientering.

Du har også rett til å trekke tilbake ditt samtykke når som helst, uten å måtte oppgi noen grunn. Hvis du ønsker å slette svarene dine eller har andre spørsmål, ta kontakt med oss på politidirektoratet@politiet.no eller via Verian på undersokelse@veriangroup.com

Alle opplysninger som samles inn gjennom undersøkelsen vil bli behandlet konfidensielt og vil bli anonymisert før lagring og analyse, slik at ingen enkeltpersoner kan identifiseres. Det betyr at vi heller ikke kan følge opp deg personlig. Dersom du har behov for hjelp av politiet kontakt politiet, eller ring døgnåpent sentralbord på 02800. Ring nødnummeret på 112 hvis du er i en akuttsituasjon der du trenger umiddelbar hjelp fra politiet.

Målgruppe og hvem som blir spurt om å delta

Målgruppen for undersøkelsen er befolkningen i Norge, som er 16 år eller eldre. Det er ikke åpent for alle å delta. Alle som blir invitert er tilfeldig trukket fra Folkeregisteret. Innbyggerundersøkelse gjennomføres blant et tilfeldig utvalg av befolkningen innen hvert politidistrikt.

Du mottar en invitasjon på e-post dersom du er blitt tilfeldig trukket blant innbyggerne i ditt politidistrikt.

  • E-posten har emnet Hva synes du om politiet i <POLITIDISTRIKT> politidistrikt? Eksempelvis Hva synes du om politiet i Oslo politidistrikt?
  • E-posten sendes ut fra Politiets innbyggerundersøkelse 2024 <undersokelse@horizons.confirmit.eu> eller <undersokelse@veriansurveys.com>

Det er helt frivillig å delta i politiets innbyggerundersøkelse. Dine opplysninger behandles konfidensielt. Du kan når som helst trekke deltakelsen din, dersom du bestemmer deg for å delta. Du velger selv om du vil svare på alle spørsmålene i undersøkelsen. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg. Hvis du ikke lengre vil være en del av undersøkelsen, anonymiseres alle data om deg. Om du velger ikke å delta, vil alle opplysninger vi har om deg slettes. Les mer om personvern og rettigheter ved deltagelse.

Du deltar i undersøkelsen ved å fylle ut et elektronisk spørreskjema. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om deg og ditt liv, generelle oppfatninger av politiet, og eventuelle bekymringer og utsettelse for negative hendelser, opplevd trygghet og møte med politiet på internett, egen trygghetsfølelse, opplevd kriminalitet og møter med politiet det siste året.

Datainnsamlingen i 2024 gjennomføres i september og oktober.

Hvem er ansvarlig for undersøkelsen?

Undersøkelsen er gjennomført av Verian på oppdrag for Politidirektoratet.

I 2022 ble det gjort vesentlige endringer i politiets innbyggerundersøkelse. Den største endringen er at den nå gjennomføres digitalt, mens det tidligere har blitt gjennomført telefonintervjuer. 2022 ble dermed et nullpunkt og referansepunkt for å se utviklingstrekk over tid. Man kan ikke direkte sammenligne resultater før 2022 med tall som er publisert etter endringen.